Δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι δεν μπορούμε πια να ζήσουμε χωρίς τις «έξυπνες» συσκευές μας. Εξάλλου, μέσα από αυτές βιώνουμε και σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Βγάζουμε συνεχώς φωτογραφίες και τις ανεβάζουμε στα social media, αποτυπώνοντας στιγμές της καθημερινότητάς μας, από τις πιο ευχάριστες μέχρι και τις δυσάρεστες. Μοιραζόμαστε σκέψεις με διαδικτυακούς φίλους και ακολούθους. Επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους.
Για το 22% των ανθρώπων είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής τους να βρίσκονται online ανά πάσα στιγμή. Οπως δείχνει έρευνα της Kaspersky Lab, η συνδεσιμότητα αναδεικνύεται σε ζωτικό κομμάτι του καθήκοντός μας απέναντι στην οικογένεια, στους φίλους και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει σε τέτοιον βαθμό το lifestyle μας τα τελευταία χρόνια, που η χρήση πια smartphones και tablets είναι συνεχής. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 69% έχει πάντα μαζί του το κινητό τηλέφωνο όταν φεύγει από το σπίτι (ακόμα και για λίγο), ενώ 1 στους 10 το έχει μονίμως μαζί του, είτε τρώει είτε κοιμάται.
Η ανάγκη επαφής
Πίσω όμως από αυτή την υπερβολική εξάρτηση, κρύβεται ένας καλός λόγος. Η αγωνία να είμαστε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε 11.250 χρήστες «έξυπνων» συσκευών, ηλικίας 18-60 ετών σε 15 χώρες, για τη σημασία της συνδεσιμότητας, οι συνηθέστερες ανησυχίες όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν βρίσκονται online είναι ότι η οικογένεια και οι φίλοι τους θα ανησυχούν (51%) και ότι δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους εάν κάτι συμβεί (45%).
Οι ανησυχίες για την αδυναμία συνδεσιμότητας είναι συχνά δικαιολογημένες. Η έλλειψη λειτουργικής σύνδεσης μπορεί για έναν στους πέντε (21%) να έχει ως αποτέλεσμα να ξεχάσει απλώς μια σημαντική ημερομηνία, ή ακόμα χειρότερα για έναν στους έξι (15%) να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του με αγαπημένα του πρόσωπα.
Συχνά οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν την ασφάλειά τους για να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Ποσοστό 26% κοιτάζει την οθόνη του κινητού του όταν περνά τον δρόμο και ακόμη 21% κοιτάζει το κινητό του όταν περπατά σε μια άγνωστη περιοχή.
Επίσης, η απώλεια μιας συσκευής είναι από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες, καθώς 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αγχωθεί εάν η συσκευή του χαθεί ή κλαπεί. Συγκριτικά, αυτοί που θα αγχώνονταν εάν έχαναν το τρένο ή το αεροπλάνο ανέρχονται σε 88%, όσοι ακριβώς θα αισθάνονταν στρες εάν αναμειγνύονταν σε κάποιο μικρό ατύχημα στον δρόμο, ενώ 80% αγχώνεται από μια συνηθισμένη ασθένεια.
Δεν είναι φυσικά μόνο οι σχέσεις που δέχονται πλήγματα. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που αντιμετώπισαν πρόβλημα συνδεσιμότητας, ένας στους πέντε (21%) έχασε μια εκπαιδευτική/επιχειρηματική ευκαιρία, το 16% δεν μπόρεσε να βρει τον προορισμό του και ένας στους δέκα (13%) έχασε μια κοινωνική ευκαιρία όπως ένα πάρτι, ως αποτέλεσμα μιας μη συνδεδεμένης συσκευής.
«Η συνδεσιμότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Οπως δείχνει η έρευνα, χωρίς πρόσβαση στις συσκευές τους οι άνθρωποι δυσκολεύονται, χάνουν ευκαιρίες, χάνουν και ανησυχούν ο ένας για τον άλλον. Με γνώμονα αυτό, η στάση των ανθρώπων απέναντι στην ασφάλεια των συσκευών τους θα πρέπει να σταματήσει να είναι χαλαρή, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την καλύτερη προστασία των συσκευών μας και τη διατήρηση της συνδεσιμότητας» σχολίασε ο Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab.