Στο 13,1% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ψαλίδα ανοίγει και καταγράφει απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά την διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinion Poll. Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 15% στα ποσοστά με αναγωγή επί των εγκύρων.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται μετά τη διάλυση του κυβερνητικού σχήματος και την αστάθεια και τις παλινωδίες που επέδειξαν στο ζήτημα του Μακεδονικού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ΑΝΕΛ καταποντίζονται συγκεντρώνοντας ποσοστό που φτάνει μόλις το 0,4% ενώ τους ξεπερνούν κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας (1,5%), η Ελληνική Λύση (2,2%), το ΛΑΟΣ (1,3%) κ.ά.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το Ποτάμι, το οποίο επίσης μένει εκτός Βουλής φτάνοντας με δυσκολία το 0,7%.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής
ΝΔ: 27,7% (με αναγωγή 31,5%)
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5% (με αναγωγή 16,5%)
Χρυσή Αυγή: 3,8% ( με αναγωγή 4,3%)
ΚΚΕ: 3,6% (με αναγωγή 4,1%)
ΚΙΝΑΛ: 3,4% (με αναγωγή 3,8%)
Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 17,3% και η αποχή διαμορφώνεται στο 9%.
Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης, αναφερόμενος στην έρευνα σημειώνει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1. Αυτό σημαίνει ότι «έπιασε» το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας, όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών».
«Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το Σεπτέμβριο. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%. Η Ν.Δ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός 11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η Ν.Δ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζούπης επισημαίενι ότι «πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:
1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιαζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά.
2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις , ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνομο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών»