Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα βρεθούν το επόμενο διάστημα 1.500.000 επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενοι και αγρότες. Τα κριτήρια ελέγχου θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων και δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας
- Όσοι δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό ενώ έχουν υποχρέωση.
- Όσοι δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση τη συσκευή POS που διαθέτουν.
Υπενθυμίζεται ότι η 15η Ιανουαρίου είναι η τελευταία προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, ενώ τα πρόστιμα ανέρχονται σε 1.000 έως και 1.500 ευρώ για μη δήλωση λογαριασμού και σε 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση.
Με περισσότερες αποδείξεις το χτίσιμο του αφορολόγητου
Με όπλα τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες, την υποχρέωση των πολιτών να συγκεντρώνουν παραπάνω αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών βάσει νέων χαμηλότερων ορίων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων.
Το πλεόνασμα
Στόχος η επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και η απομάκρυνση της πιθανότητας επιβολής νέων μέτρων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, αν καταφέρουν στην Καραγεώργη Σερβίας να αυξήσουν τα έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, τότε είναι πολύ πιθανόν η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2019 να διαπραγματευθεί με επιτυχία την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διατάξεις όπου οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα πρέπει για το 2019 να συγκεντρώσουν παραπάνω αποδείξεις σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και κατ’ επέκταση η έκδοση αποδείξεων και η είσπραξη φόρου εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Οι συναλλαγές
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις που επίσης στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, e-banking, μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, εμβάσματα κ.τ.λ.) για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμα, με υπουργική απόφαση θα εντάσσονται πολύ περισσότερα επαγγέλματα στην υποχρεωτική εγκατάσταση POS για χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Ειδικότερα, στις νέες κατηγορίες επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να έχουν συσκευές POS για συναλλαγές με κάρτες, ώστε οι πολίτες να επιλέγουν τη χρήση πλαστικού χρήματος κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Τεχνίτες επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.
- Προσχολική εκπαίδευση.
- Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές υπηρεσίες.
- Επισκευή και συντήρηση σκαφών.
- Μεταφραστές και διερμηνείς.
Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Προθεσμία για POS
Με βάση τα ισχύοντα, οι επαγγελματίες έχουν προθεσμία εγκατάστασης των POS τρεις μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», παίρνει παράταση για αργότερα η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευής POS σε ταξί και περίπτερα. Ωστόσο, σήμερα αρκετοί επαγγελματίες αυτοκινητιστές αλλά και περίπτερα έχουν τοποθετήσει συσκευές POS για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Οσον αφορά τα ελάχιστα όρια για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με μετρητά και πλαστικό χρήμα, σήμερα ισχύουν τα 500 ευρώ. Αν το ποσό της δαπάνης ξεπερνάει το όριο αυτό, τότε οι συναλλαγές είναι υποχρεωτικό να γίνουν μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπέζης. Αγορές κάτω από 500 ευρώ μπορούν να γίνουν και με μετρητά.
Τι σχεδιάζεται να αλλάξει; Αγορές πάνω από 200 ή 300 ευρώ να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο αν είναι κάτω από τα παραπάνω όρια το ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη να μπορεί να πληρωθεί με μετρητά.
Οι αποδείξεις
Εκεί όμως που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος είναι στα νέα ποσοστά αποδείξεων για χτίσιμο αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Για τα εισοδήματα του 2018 που θα δηλωθούν μέσα στο τρέχον έτος ισχύουν τα εξής όρια: Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 10%. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2019 (φορολογικές δηλώσεις 2020) κατά 50% και να διαμορφωθεί έτσι στο 15%.
Για ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το ποσοστό των αποδείξεων ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2018 σε 15% και εξετάζεται να αυξηθεί στο 20% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην Εφορία το 2020. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20% και εξετάζεται να αυξηθεί σε 25%-30%. Αξίζει να τονιστεί ότι τα ποσοστά εφαρμόζονται στο κάθε κλιμάκιο χωριστά και όχι στο σύνολο του εισοδήματος.
Για παράδειγμα, έστω μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 2.500 ευρώ (1.000 ευρώ ή 10% για το σκέλος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και άλλα 1.500 ευρώ ή 15% για το σκέλος εισοδήματος από 10.000 έως 20.000 ευρώ). Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φορολογούμενος με το παραπάνω ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να συγκεντρώσει 3.500 ευρώ αποδείξεις. Δηλαδή 1.500 ευρώ ή 15% του ετήσιου εισοδήματος για έως 10.000 ευρώ και άλλα 2.000 ευρώ ή 20% για το σκέλος του ετήσιου εισοδήματος από 10.000 έως 20.000 ευρώ.