Έντονο παρασκήνιο υπάρχει σχετικά με το πότε θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή προς κύρωση την Συμφωνία των Πρεσπών και με ποια διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός είχε πει στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Open» ότι αφού κοινοποιηθεί η σχετική ρηματική διακοίνωση στο ΥΠΕΞ τότε ο ίδιος θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς τα τελικά κείμενα που εγκρίθηκαν από την Βουλή της ΠΓΔΜ.
«Τα κόμματα θα έχουν, λοιπόν, την εικόνα τού τι αλλαγές έγιναν, ποιες έγιναν, αν τηρούν το πλαίσιο της Συμφωνίας που υπογράψαμε και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι τα κείμενα θα έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ακόμα και εντός των επόμενων ημερών (Πέμπτη – Παρασκευή) και αφού ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα, να εκκινήσει η διαδικασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για κύρωση συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπει μια συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή και μια στην Ολομέλεια αν και αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει στην Ολομέλεια άπλετη συζήτηση, κάτι που σημαίνει μια συνεδρίαση στην Επιτροπή και δυο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια όπου και θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλη μια παράμετρος με ενδιαφέρον είναι αυτή που αφορά την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την διαγραφή Δανέλλη από το Ποτάμι προκύπτει αλλαγή των συσχετισμών.
Η Επιτροπή με την σημερινή σύνθεσή της έχει 55 μέλη: 27 ο ΣΥΡΙΖΑ, 14 η ΝΔ, 4 η ΔΗΣΥ, 3 η Χ.Α., 3 το ΚΚΕ, 1 οι ΑΝΕΛ, 1 το Ποτάμι, 1 η Ε.Κ. και 1 οι Ανεξάρτητοι. Λόγω της διαγραφής του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή ως εκπρόσωπος του Ποταμιού και παραμένει σε αυτήν ως ανεξάρτητος, θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα μέλος από το Ποτάμι, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτυπώνεται η κατ’ αναλογία εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή». Με τον παραπάνω τρόπο η πλειοψηφία που διαμορφώνεται ώστε να εγκριθεί στην Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι 29-28, αφού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί και ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης.