Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, βάσει των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων, είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν και οι αβεβαιότητες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, παραμένουν σημαντικές και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Ντράγκι είπε ότι παραμένουν αναγκαία ορισμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηριχθεί η περαιτέρω ενίσχυση των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», δήλωσε ο Ντράγκι. «Ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης παραμένει αναγκαίος για να στηρίξει την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η επισήμανση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη του ευρώ έρχεται καθώς το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ –το οποίο έφτασε τα 2,5 τρισ. ευρώ- έριξε αυλαία τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι του 2019.
Πάντως, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε σταθερά τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας 22 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.
Όπως συμπλήρωσε, σήμερα στην Ευρωζώνη εργάζονται 9,6 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2013, με την ανεργία να μειώνεται σε χαμηλό δεκαετίας, στο 7,9%.
Ο ίδιος τόνισε ότι κύριος μοχλός της ανάκαμψης ήταν η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και η βελτίωση των αγορών εργασίας.
Είπε επίσης ότι η ενίσχυση αυτή της οικονομίας και η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό, την οδήγησε στη σταδιακή μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική, καθώς η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από τη λήξη των ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.