«Σκηνοθετημένο» χαρακτήρισε το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση, με τον κ. Καμμένο να διαγράφει τους δύο και τους άλλους δύο να τους κρατά προκειμένου να παραμείνει πρόεδρος κόμματος με κοινοβουλευτική ομάδα.
Αναφορικά με την επικείμενη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν την ψήφο τους. «Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στην Συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», πρόσθεσε.
«Η Συμφωνία δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την Συμφωνία», ενώ πρόσθεσε: «Αν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής, αλλά διατηρούσαν εθνότητα και γλώσσα θα μας άρεσε; Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα δύο αυτά που διατηρούν τον αλυτρωτισμό. Η ΝΔ δεν αναγνώρισε ποτέ εθνότητα και γλώσσα, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ αυτή ήταν η θέση που είχε πάντα το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και οι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».
«Αν δεν περάσει από την Βουλή τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο ερώτημα αν δέχθηκε πιέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν δέχθηκα πιέσεις από την κ. Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η γερμανίδα καγκελάριος δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αν λάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας.
Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για προσλήψεις σε κανέναν τομέα, όπως πχ στην Παιδεία, εάν πρώτα δεν εξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες. Σημείωσε πάντως ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. Είπε ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη ότι όταν αναλάβει την εξουσία «ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις».
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο» απάντησε: «Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, τονίζοντας ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν και να εκδηλώσουν την θέση τους με όποιο τρόπο επιλέξουν πάντα ειρηνικά».
Τέλος, για τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά τις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις. «Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ που θα είναι στην Βουλή. Εγγυώμαι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα».
«Θα κάνω κυβέρνηση με τους καλύτερους και με στελέχη ακόμη και εκτός ΝΔ αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους» κατέληξε.