Τη διαδικασία – «φόβητρο» που είχε χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη μελών του ISIS στην Ελλάδα, το σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της FIFA, αλλά και την περίπτωση δράσης στην Ελλάδα κινέζου εμπόρου οπλικών συστημάτων έπειτα από παραγγελία της CIA, ενεργοποιούν οι αμερικανικές αρχές για το «σκάνδαλο Novartis» ύστερα από τις παλινωδίες των δικαστικών λειτουργών στην Ελλάδα, που φαίνεται να έχουν μοναδικό στόχο να ενοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα.
Πρόκειται για τον μηχανισμό της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας και συνδρομής Eurojust, με έδρα στη Χάγη, μέσω του οποίου – όπως προέκυψε και από πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ερευνητών της υπόθεσης – θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες κύκλος διώξεων ή συλλήψεων για δεκάδες στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας αλλά και ιατρούς.
Όχι όμως για πολιτικούς στην Ελλάδα, όπως φαίνεται ότι είναι ο κύριος «στόχος» παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο παιχνιδιού εντυπώσεων.
Την ίδια ώρα, μετά το «φιάσκο» της άσκησης ποινικής δίωξης στον μάρτυρα υπό προστασία «Γιάννη Αναστασίου» (πρόκειται για τον κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκη), νέα ερωτήματα προκύπτουν και για τις καταθέσεις των δύο άλλων μαρτύρων υπό προστασία, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη».
Η μεν πρώτη βρίσκεται σε πολύχρονη αντιδικία για προσωπικούς λόγους (και ανάμεσα σε αυτά για «σεξουαλική παρενόχληση») με πρώην διευθυντικό στέλεχος της Novartis, που του αποδίδει ότι χρημάτισε δεκάδες φορές πολιτικά πρόσωπα.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ