Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, στον απόηχο του διαζυγίου του κυβερνητικού σχηματισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Εδώ και σχεδόν 27 χρόνια η χώρα μας έχει αναλώσει δυσανάλογο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο σε μια σοβαρή διαφορά με τον Βόρειο γείτονα μας για την ονομασία του» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του, συμπληρώνοντας: «Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια, όταν και καθιερώθηκε ως λεγόμενη εθνική γραμμή αυτή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι στον εθνικιστή Γκρουέφσκι, από την άλλη μεριά, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης».
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, σχολίασε την εκλογή Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «όταν όμως το καλοκαίρι του 17 εξελέγη στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα: Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες. Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες».
«Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο: Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος».
«Από την ανοχή στην ενορχήστρωση και την καθοδήγηση ο Μητσοτάκης»
«Τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε πως «με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».
«Μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν, όμως σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης», είπε και σημείωσε:
«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακροδεξιό κίνδυνο για την Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν είναι μια αόρατη απειλή, αλλά είναι πλέον μια εφιαλτική πραγματικότητα, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ιδέας, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα ακόμη και κυβερνητικές ευθύνες.
«Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news», είπε και συνέχισε: «Αυτή η νέα ακροδεξιά δεν αναπτύσσεται από το πουθενά. Το έδαφος για την ανάδυση της το έστρωσαν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία. Οι πολιτικές που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Οι πολιτικές που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, δυστυχώς εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».