Για «συμπαιγνία σε βάρος του ελληνικού λαού», με στόχο να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγω η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
«Μιλάμε για μια συμπαιγνία σε βάρος του ελληνικού λαού. Εάν υπήρχαν λόγοι αρχής και λόγοι ουσίας, θα έπρεπε ο κ. Καμμένος να καταγγέλλει τον κ. Τσίπρα και όχι να του πλέκει το εγκώμιο. Κατά τα λοιπά, αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, είναι μία εναγώνια, μαραθώνια διαδικασία εξαγοράς κοινοβουλευτικών ψήφων, προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε συγκεκριμένα.
Όπως ανέφερε η ίδια, μιλώντας στο Sputnik, ο Πάνος Καμμένος, από τη θέση του υπουργού Άμυνας, μπορούσε να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή του, επί της ουσίας, «διευκολύνει την εισαγωγή της Συμφωνίας στη Βουλή και δεν την αποτρέπει».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πληροί καμία συνταγματική ή δημοκρατική προϋπόθεση για να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, δεν έχει υπογραφεί με λαϊκή εντολή, ούτε καν με απόφαση υπουργικού συμβουλίου και δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Προσυμφωνημένη κοινή πορεία Τσίπρα και Καμμένου»
Όσον αφορά στην αποχώρηση Καμμένου, σημειώνει ότι «είναι ο τελευταίος ελιγμός σε μία προσυμφωνημένη κοινή πορεία Τσίπρα και Καμμένου με μόνο αντικείμενο την παράταση της θητείας τους στην εξουσία και τη διατήρησή τους σε όποια καρέκλα».
Ουσιαστικά, με την κίνησή του αυτή, αναφέρει η ίδια, «εξασφαλίζει στον κ. Τσίπρα αυτό, το οποίο οι δυο τους έχουν συμφωνήσει, δηλαδή την παραμονή του στην εξουσία».
Όπως λέει, «δεν θέτει συνολικά πρόβλημα πολιτικό, ακόμη και για βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης και κατά τα άλλα, όπως όλα δείχνουν, ο οδικός χάρτης ακόμη και για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών χαράχτηκαν στο πλαίσιο του πολιτικού υπολογισμού, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και της πολιτικής συναλλαγής, στην οποία επιδίδονται οι δύο συνεταίροι, γιατί περί συνεταίρων πρόκειται».
«Ακόμη και η μετατόπιση της συνάντησής τους, ακόμη και η μετατόπιση της ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας Καμμένου, ακόμη και το γεγονός ότι η παράδοση του υπουργείου θα γίνει την Τρίτη, δηλαδή μετά την προγραμματισμένη ψηφοφορία για τα F-16, ουσιαστικά αποκαλύπτουν μια στημένη διαδικασία, απολύτως υπολογισμένη, για να διατηρήσει και Τσίπρα και Καμμένο, για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, στις καρέκλες τους», σημειώνει ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Η αποχώρηση Καμμένου διευκολύνει την εισαγωγή της Συμφωνίας στη Βουλή»
«Η αναπλήρωσή του δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτήν την περίπτωση, γιατί η αναπλήρωση προβλέπεται σε περιπτώσεις κωλύματος, όχι σε περιπτώσεις αρνήσεως του υπουργού, λόγω διαφωνίας. Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια, αλλά και θα έπρεπε, να μπει σε διαδικασία ανασχηματισμού, προκειμένου να δημιουργήσει άλλη κυβέρνηση, προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία», συμπληρώνει, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η αποχώρηση του κ. Καμμένου διευκολύνει την εισαγωγή της Συμφωνίας στη Βουλή και δεν την αποτρέπει».
«Όσο για τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έκανε, ότι επιδιώκει να διατηρήσει κοινοβουλευτική ομάδα με τα προνόμια που προβλέπεται για την κοινοβουλευτική ομάδα στον κανονισμό της Βουλής», σημειώνει ακόμη, αναφερόμενη στον Πάνο Καμμένο, εκτιμώντας ότι «κάνοντας αυτόν τον ελιγμό, ουσιαστικά παρατείνει την κοινοβουλευτική του θητεία, παραμένει στην κοινοβουλευτική του καρέκλα και με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα, διευκολύνει και τον συνεταίρο του, τον κ. Τσίπρα να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
«Είναι αρκετά αποκαλυπτικό ότι βουλευτές, οι οποίοι δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής θητείας, ετοιμάζονται τώρα να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι βουλευτές βρέθηκαν με υπουργεία, γεγονός που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική ανάσα στον κ. Τσίπρα» αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου και καταλήγει:
«Αυτά, όμως, τα παιχνίδια δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατική διακυβέρνηση, ούτε με λαϊκή κυριαρχία, είναι παιχνίδια επιρροής και συναλλαγής, για τα οποία ο κ. Τσίπρας είναι υπόλογος και λόγω των οποίων, ακόμη και εάν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, η ψηφοφορία αυτή θα είναι άκυρη και οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να την ακυρώσει πάραυτα».