Oταν την Τετάρτη ο Γιώργος Αμυράς από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «αν φύγει ο Καμμένος ζητήστε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλιώς ξεχάστε τις Πρέσπες», πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη δήλωσή του ως μία ακόμα διαφοροποίηση από τη γραμμή του Ποταμιού. Συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Εξέφραζε τη θέση του κόμματος και ήταν σε συνεννόηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Λίγο αργότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έβαζε την υποσημείωση της ψήφου εμπιστοσύνης στη στάση που θα κρατούσε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, εφόσον οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγήσουν στην έξοδο του Πάνου Καμμένου, αυτό επιτρέπει στο Ποτάμι, όπως εκτιμήθηκε, να κινηθεί στη γραμμή που είχαν αποφασίσει τα όργανά του. Να στηριχθεί η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε κλοιό πιέσεων
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που γνωρίζει τη σημασία που έχει για τον Αλέξη Τσίπρα η θετική ψήφος του Ποταμιού, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε κλοιό πιέσεων. Η θετική του στάση απέναντι στη συμφωνία είχε να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της σύνδεσής της με την τύχη της κυβέρνησης. Θα μπορούσε να μην την ψηφίσει προχωρώντας σε μια θεαματική αναδίπλωση; Θα μπορούσε όμως και να αντέξει το βάρος μιας απόφασης η οποία παρατείνει τον βίο μιας κυβέρνησης την οποία καθημερινά καταγγέλλει; Ενδεικτική του προβληματισμού που υπήρξε είναι η στάση του Σπ. Λυκούδη που έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία.
«Είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να δω τη συμφωνία ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και το κλίμα που θα δημιουργήσουν» ανέφερε σε συνομιλητές του.
Στην πιθανή, όπως εκτιμάται, περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προτού φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία με τα Σκόπια, οι χειρισμοί διευκολύνονται. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές του δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, πηγές της Σεβαστουπόλεως μεταδίδουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε ο Σπ. Δανέλλης. Ο βουλευτής του Ποταμιού προσμετράται σε όσους έχουν διάθεση να στηρίξουν την κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα πειστεί να μη διαφοροποιηθεί από το «Οχι» των υπολοίπων.
Η ύπαρξη νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας ανοίγει τον δρόμο για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους βουλευτές του Ποταμιού, πλην των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανού, καθώς αποσυνδέεται από τη στήριξη της κυβέρνησης.