Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η συνεδρίαση της βουλής της πΓΔΜ, παρά τις πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση Ζάεφ, ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιο της χώρας.
Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπονται ένας ή δύο βουλευτές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.
Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο MIA, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 12:00, 13:00 ώρα Ελλάδας, αρκετή ώρα αφότου θα έπρεπε να έχουν προσέλθει οι βουλευτές, η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια. Ενώ όπως επισημαίνει το ίδιο το Πρακτορείο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα ξεκινήσει.
Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις, από εχθές που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.
Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ζόραν Ζάεφ είναι ότι σε περίπτωση που δεχτεί το αίτημα των αλβανών βουλευτών, κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των 8 «αποστατών» του VMRO, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση του, στην πρώτη ψηφοφορία.
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».
Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Αναταράξεις στο εσωτερικό
Η αβεβαιότητα αυτή στα Σκόπια έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, αφού λίγο μετά τις 13:30 της Παρασκευής, ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε εκ νέου τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μια συνάντηση, στην οποία αναμένονταν να καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα.