Η Μέρκελ, ο Τσίπρας και εμείς

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, δεν υπήρξε για πολύ καιρό το πιο αγαπητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας που χθες την υποδέχθηκε με ευχαριστίες και τιμές ήταν από τους πρώτους που την είχαν στοχοποιήσει ως υπεύθυνη για τα δεινά της χώρας. Τώρα βέβαια με την υποστήριξη που του παρέχει, ιδιαίτερα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά όχι μόνο, έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να αποδείξει τη μεταμέλεια του για την πρότερη στάση του.

Είναι σαφές ότι η γερμανίδα καγκελάριος, όπως και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, επιθυμεί σφόδρα τη λύση της εκκρεμότητας με τα Σκόπια και τη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια. Εξίσου σαφές όμως είναι ότι επιμένει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Η χώρα όμως βρίσκεται παγιδευμένη από τις επιλογές του κ. Τσίπρα, που έχει συνδέσει απολύτως την επιβίωση της κυβέρνησης του,με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ουσιαστικά έχει συνδέσει τη συμφωνία με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο και τις επιλογές του.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Ένα σκηνικό πόλωσης, αποσύνθεσης κομμάτων, προσωπικών παιγνιδιών επιβίωσης και πάει λέγοντας. Αυτό το κλίμα όμως δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ, γιατί υπονομεύει αυτό ακριβώς που επεσήμανε και η κυρία Μέρκελ: τη συνέχιση της προσπάθειας για να να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα,που θα στηρίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις κι όχι στα δάνεια ή την ανοχή των εταίρων μας.

Η γερμανίδα καγκελάριος και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να ξαναβρούν μπροστά τους το πρόβλημα Ελλάδα. Έχουν ήδη αρκετά άλλα προβλήματα για να συνεχίσουν να ασχολούνται μαζί μας. Για αυτό και τους βολεύει ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του, για αυτό θέλουν λύση του μακεδονικού, για αυτό, μαζί με τη λύπη για τις θυσίες μας, εκφράζουν την ικανοποίηση τους ότι δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα όμως χρειάζεται μια νέα δυναμική, ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, για να σταθεί με σιγουριά στα πόδια της. Όπως χρειάζεται να τελειώνουν οι αυταπάτες σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει ο κ. Τσίπρας, που παραμένει εθισμένος στα προσωπικά πολιτικά παιγνίδια και σε μια λαϊκίστικη εκδοχή της πολιτικής…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.