Ξεκινώ το σημερινό μου σημείωμα με την αλάθητη πυξίδα της λαϊκής θυμοσοφίας: «Καιρός φέρνει τα λάχανα-καιρός τα παραπούλια», ή με το λακωνικότερο, «έχει ο καιρός γυρίσματα»…

Κάποιοι νεαροί, ακόμα περισσότεροι μεσήλικοι, ώριμοι και ηλικιωμένοι διαβάτες κοντοστέκονταν χτες βουβοί στα περίπτερα, εμπρός στο θέαμα ενός άλλοτε βρέξει-χιονίσει με το ίδιο επιτηδευμένο, σκηνοθετημένο χαμόγελο Αλέξη Τσίπρα, να μοστράρει στα κρεμασμένα με τα μανταλάκια των περίπτερων πρωτοσέλιδα όλων των πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων. Με κατεβασμένο το κεφάλι και με το βλέμμα του πελιδνό, σκυθρωπό, καταφρονεμένο. Αιτία της ψυχολογικής κατάρρευσης του Αλ. Τσίπρα, η εναγώνια προσπάθεια να πετύχει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Οι περισσότεροι διαβάτες δεν το περίμεναν, να ξεπέσει σχεδόν ταπεινωμένο στα μανταλάκια το άθεο, αλλά αγαπητό «θείον βρέφος» του Ιερώνυμου. Αυτό το παλιό αετόπουλο της ΚΝΕ, αλλά και θρυλικός αρχικαταληψίας, πορθητής και σκασιάρχης των Λυκείων.

Αυτός ο χαϊδεμένος έφηβος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επίορκος δακτυλιδολήπτης του σεμνού, ευγενικού και μετρημένου Αλέκου Αλαβάνου.

Δεν το περίμενε κανείς ο Αλέξιος ο Μικρός,* με τα στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με τα πύρινα βέλη κατά της … madame Μέρκελ και της 40χρονης αμαρτωλής πολιτικής «μπουρζουαζίας» και των «γερμανοτσολιάδων», δεν το περίμενε λοιπόν κανείς ο ίδιος αυτός πρωθυπουργός να εξομολογείται στην αγαπητή Έλλη Στάη, ότι θα ήταν διατεθειμένος να πιει το πικρό ποτήρι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μα ήταν δυνατόν, αυτός ο ατρόμητος Αλέξιος ο Μικρός, να ξεπέφτει ακόμη και στα mea culpa σε έμμεση συγνώμη για τα ημαρτημένα της πολιτικής του πορείας; Αυτός, που ως άλλος Κυναίγειρος βαστάει ακόμη και με τα δόντια το εκτρεπόμενο σε φυγή σκάφος της εξουσίας;

Κάποιοι δύσπιστοι, που θέλησαν να διαλύσουν τις αυταπάτες, σε όσους άρχισαν να δακρύζουν από συγκίνηση, για τις ψυχολογικές αυτές μεταπτώσεις του Αλεξίου του Μικρού, σχεδόν φωνάζοντας, δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός υποκρίνεται και συστηματικά παραπλανά τους πάντες.

Ακριβώς αυτοί οι δύσπιστοι δικαιώθηκαν στην ίδια χτεσινή ημέρα, με την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ, της πολιτικά μακρόβιας καγκελαρίου, εναντίον της οποίας ο Τσίπρας είχε εξαπολύσει, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις χυδαιότερες βρισιές, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ως προσκεκλημένη του Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος αυτός χυδαιολόγος, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σα να μη συνέβαινε τίποτε, υποδέχθηκε χθες με το χαρακτηριστικό κατεψυγμένο χαμόγελό του, τη γερμανίδα Καγκελάριο. Με τη χαρακτηριστική χαμαιλεοντική του παραλλαγή για όλες τις καταστάσεις.

Πολλοί κεκράκτες και πολλά εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν για την επίσκεψη της φράου Άνγκελα. Μόνον που έκαναν λάθος στη διεύθυνση. Η υψηλή επισκέπτριά μας ήταν καταφανώς επιφυλακτική, αλλά και εντέχνως χαριστική, σε διαχύσεις όμοιες με εκείνες του ασυγκράτητου προέδρου της Ευρωπαϊκής Commission Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ή τα γεμάτα από υποκριτική υστεροβουλία εγκώμια υπέρ του Τσίπρα, από τον παρηκμασμένο, κατά δήλωσιν σοσιαλιστή Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Εδώ πλέον μιλάμε για το χειρότερο υπόδειγμα σοσιαλγενούς πολιτικού, που έχει τάμα της ζωής του, να εντάξει στους Ευρωσοσιαλιστές τον πιο μολυσματικό ιό της παλαιο-ημερολογίτικης κομμουνιστογενούς και ολιγαρχικής Αριστεράς. Και αυτό, διότι έτσι προσδοκά…να τον υποστηρίξει ο Αλ. Τσίπρας, στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Commission!

________________

Υ.Γ.: Από χτες, καταχωρήθηκε ήδη στην Χρυσή Βίβλο των πολιτικών παροιμιωδών εκφράσεων, η φράση του ιδιοφυούς Αλέκου Αλαβάνου: «Ο Τσίπρας είναι έλληνας πρωθυπουργός με γερμανίδα baby sitter»!

________________

* Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, διευκρινίζω ότι η προσωνυμία «Μικρός», απονεμόταν τόσο στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όσο και στη μεσαιωνική Ευρώπη, σε ηγεμόνες, απόγονους και συνώνυμους με τους προκατόχους τους προγόνους. Έτσι διαλύονταν τυχόν συγχύσεις με την ταυτότητα των ηγεμόνων. Επομένως, δεν κρίνεται ως μειωτικό, αλλά μάλλον χαϊδευτικό, το «Μικρός», σε σύγκριση βεβαίως με άλλα προσωνύμια (παρατσούκλια) όπως Ιουστινιανός Β’ Ρινότμητος (κουτσομύτης), Κωνσταντίνος Ε’ ο Κοπρώνυμος, Κωνσταντίνος ΣΤ’ ο Τυφλός, κ.α.