Για μία ακόμα φορά ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε κατάσταση ελεγχόμενης υστερίας, με πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν βάλει «λουκέτο». Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το βιβλίο «Εμποροι της αλήθειας» της Τζιλ Αμπραμσον, η οποία διετέλεσε διευθύντρια της εφημερίδας «New York Times» από το 2011 έως το 2014.
Το βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι «New York Times», η «Washington Post», το «Vice» και το «Buzzfeed» το δύσκολο πέρασμα στην ηλεκτρονική εποχή της δημοσιογραφίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι η Αμπραμσον έχει δίκιο όταν γράφει πως οι «New York Times» είναι προκατειλημμένοι εναντίον του. «Τα ρεπορτάζ τους είναι φριχτά και χωρίς αξιοπιστία, εξ ου και ο όρος fake news» έγραψε ο Τραμπ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Αμπραμσον δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο στο βιβλίο της, και μάλιστα με δική της ανάρτηση στο Twitter διαψεύδει τον Τραμπ, λέγοντας πως διαστρέφει όσα η ίδια έγραψε.
«Τόσο οι «NY Times» όσο και η «Washington Post» έχουν κάνει άψογη δουλειά στο να αποκαλύψουν τη διαφθορά που περιβάλλει την κυβέρνηση Τραμπ. Το βιβλίο μου είναι γεμάτο επαίνους και για τις δύο εφημερίδες» σημείωσε.
Ο εύκολος στόχος
Απαντώντας στο tweet του Τραμπ εκπρόσωπος των «NY Times» δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση ενοχλείται από τον τρόπο που το έργο της καλύπτεται από τον Τύπο, αλλά αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας: να αναζητούμε την αλήθεια και να βρισκόμαστε απέναντι στην εξουσία, την οποία καλούμε να λογοδοτήσει ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο.
Το ίδιο κάναμε και με τις κυβερνήσεις του Ομπάμα, του Μπους και του Κλίντον. Είμαστε υπερήφανοι για τη δημοσιογραφική μας ανεξαρτησία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ, αντιμετωπίζοντας μια κρίση, στρέφει την προσοχή εναντίον των μέσων ενημέρωσης. Είναι η κλασική αντίδραση κάθε λαϊκιστή ηγέτη. Οταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, τότε ο Τύπος γίνεται ο εύκολος στόχος.
Το βιβλίο της Αμπραμσον θα κυκλοφορήσει στις 5 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τις εμπειρίες της τα χρόνια που ήταν επικεφαλής της πιο ισχυρής αμερικανικής εφημερίδας, αλλά και το πώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Να σημειωθεί ότι η Αμπραμσον ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το τιμόνι των «New York Times».
Απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ξεκίνησε την καριέρα της στο περιοδικό «Τime» το 1973. Από το 1988 ως το 1997 εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» και στη συνέχεια ανέλαβε διευθύντρια του γραφείου των «Νew Υork Τimes» στην Ουάσιγκτον.
Η είδηση για την απομάκρυνσή της είχε πυροδοτήσει μια έκρηξη φημολογίας: άλλοι υποστήριζαν ότι ο δύσκολος χαρακτήρας της είχε δημιουργήσει έχθρες ανάμεσα στους συνεργάτες της και άλλοι ότι η διοίκηση εξοργίστηκε όταν ζήτησε να πληρώνεται όσο και οι άντρες προκάτοχοί της.
Οπως αναφέρει η ίδια στο βιβλίο της, είναι πεπεισμένη ότι η προκατάληψη εναντίον των γυναικών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνσή της.