Συναυλία η οποία διοργανώνεται από την εθελοντική οργάνωση  Lions του Θέματος 117Α (Νοτίου Ελλάδος και Nήσων ) και παρουσιάζεται το έργο της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη στην αίθουσα «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), πραγματοποιείται την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από γνωστές ενότητες και κύκλους τραγουδιών της συνθέτριας, καθώς και άλλων Ελλήνων συνθετών όπως οι:Μίκης Θεοδωράκης,Σταύρος Ξαρχάκος, Δ.Σαββόπουλου, Σ.Κουγιουμτζή κ.α. Η διεθνούς φήμης  mezzo soprano Alexandra Gravas, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της  Έρας Σαββαΐδου. Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σε ποίηση ή στίχους των Ν. Βρεττάκου, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη, Γ. Σουρή, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου, Λ. Παπαδόπουλου , Γ. Ιωάννίδη, Α. Θωμόμουλου, Γ. Θεοδωράκη, Μ. Ξυδούς,  Θ. Σάλτα, Π. Λυκούδη  και Ν. Κανέλλη – Ξ. Δικαίου.Η συναυλία διανθίζεται με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Γράμμα στο γιό μου  κι ένα άστρο» της Μαρίας Λαμπαδαρίου – Πόθου. Ερμηνεύουν εκτός από την διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas, και ακόμα δύο εξαιρετικοί ερμηνευτές της νέας γενιάς η Γεωργία Αγγέλου και ο Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν τρεις  σολίστες μουσικοί: Άγγελος Κουσάκης – Κρουστά, Σταύρος Παργινός – Τσέλο, Δημήτρης Νάσσιος – Κιθάρες και οι νεαροί καλλιτέχνες Στέφανος Καλφόγλου, Στράτος Σκορδάς &  Νίκος Ιωάννου. Τα έσοδα θα διατεθούν για το κοινωνικό έργο των Lions. Για την εκδήλωση η εικαστικός Αγγελική Κώσταλου βασιζόμενη στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Νανούρισμα στο γιο μου» δημιούργησε δύο πρωτότυπους πίνακες που θα διατεθούν προς πώληση για τον ίδιο σκοπό. Για τη σημασία της συναυλίας κι όχι μόνο μιλούν στο vima.gr η Πηγή Λυκούδη και η  Alexandra Gravas. Ενώ προς το τέλος της συνέντευξης η κάθε δημιουργός μιλά για τα προσωπικά της σχέδια.

Είναι καλύτερα να μιλάμε για φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη;

«Αναμφίβολα μιλάμε και για τις δύο έννοιες μαζί μια και ουσιαστικά συνυπάρχουν σε ότι αφορά το αποτέλεσμα που είναι η ηθική ή η υλική στήριξη του συνανθρώπου μας. Η πρώτη, η φιλανθρωπία, αποτελεί την αιτία της δράσης η οποία τείνει και τελικά συνυπάρχει με τη δεύτερη, την αλληλεγγύη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε αυτή εμπεριέχεται την έννοια της έστω και άϋλης αμοιβαιότητας.»

Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί οφείλουν να παρεμβαίνουν στην κοινωνία, εννοώ στα κοινωνικά δρώμενα ή να μένουν κλειδωμένοι στους πύργους τους;

«Κάθε καλλιτέχνης- δημιουργός με τα έργα του είναι πομπός μηνυμάτων αποδέκτες των οποίων είναι το κοινό τους. Αυτοί δηλαδή που μπορούν να νοιώσουν τα μηνύματα αυτά. Κάθε δημιουργία γεννιέται από και με την έννοια του μέτρου και της αρμονίας. Με αυτό το δεδομένο οι καλλιτέχνες – δημιουργοί είναι υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν με την τέχνη τους τις συνθήκες που δημιουργούν τα κοινωνικά δρώμενα … όσο μπορούν. Φανταστείτε τον 20 αιώνα με τους δύο παγκόσμιους πολέμους του πόσο ποιο μαύρος θα ήταν δίχως τους διανοητές του, τους δημιουργούς του. Φανταστείτε να μας έλειπαν οι θέσεις και οι αντιδράσεις του Χατζιδάκι και τόσων άλλων δημιουργών στη χώρα μας.»

Τι θα δούμε,  τι θα ακούσουμε στις 11 Ιανουαρίου;

«Θα ακουστεί για πρώτη φορά το «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της  Έρας Σαββαΐδου που μελοποίησα πρόσφατα. Διαβάζοντας το ποίημα  συναντήθηκα με την ομορφιά του να εκφράζει ένας άντρας την ανάγκη του να σταθεί στοργικά δίπλα στην κούνια του παιδιού του. Να εκφράσει τις σκέψεις του, και τα συναισθήματά του αβίαστα, γλυκά και με έναν λόγο γεμάτο μουσικότητα. Μέσα στο νανούρισμα  αυτό προβάλλουν οι ευχές του πατέρα που δεν αφορούν πλούτη, ομορφιά, δόξα αλλά διαφορετικές αξίες: εσωτερική καλλιέργεια, ψυχικές δυνάμεις όπως αφοβία, τόλμη, δημιουργικότητα. ηθικές αξίες που τις διακρίνουν  γνώση, ομορφιά, πίστη, σταθερότητα, τόλμη, αγωνιστικότητα. Είναι ξεχωριστή η χαρά μου που θα το ερμηνεύσει η διεθνούς φήμης  mezzo soprano Alexandra Gravas. Μία ερμηνεύτρια με ανεξίτηλη σφραγίδα, εσωτερικό πάθος και άρτια τεχνική. Η συναυλία μας αυτή διοργανώνεται από την Διεθνή εθελοντική οργάνωση Lions Νοτίου Ελλάδος και Νήσων. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για το  σημαντικό κοινωνικό τους έργο και κυρίως σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Γι’ αυτό και ο τίτλος της παράστασής μας «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί» Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτό με όλη τους την αλήθεια!»

Τι θα θέλατε να πάρουν φεύγοντας μαζί τους, οι ακροατές της συναυλίας;

«Τη ζεστασιά και την στοργή των τραγουδιών της. Την αλήθεια και την αγάπη των δημιουργών τους. Την πεποίθηση πως αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη ζωή όμορφη για όλους μας προπάντων για τα παιδιά, τα παιδιά μας τα παιδιά του κόσμου. Να φύγουν τραγουδώντας το ρεφραίν του ποιήματος «Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδος» του Ν. Βρεττάκου «Πες τους, από μένα πες τους, ότι επιμένω πως ο κόσμος είναι όμορφος»»

Πηγή Λυκούδη

Νοιώθετε ικανοποιημένη και δικαιωμένη από την έως τώρα πορεία σας;

«Η δικαίωση της πορείας πιστεύω πως έρχεται αν παρά τις δυσκολίες συνεχίζεις να δημιουργείς  αυτό που πίστεψες και πιστεύεις, μη προδίνοντας την αλήθεια σου και αυτό που πηγάζει από μέσα σου. Προσωπική συνέπεια δηλαδή η οποία τελικά εκτιμάται. Ναι από αυτήν την ματιά νιώθω ικανοποιημένη»

Τι είναι αυτό που κάνει έναν δημιουργό να συνεχίζει να «παράγει»;

«Η ανάγκη για βαθιές ανάσες. Για τον δημιουργό το να «παράγει» είναι το οξυγόνο για να ζήσει…αλλιώς δεν μπορεί. Με εκφράζει απόλυτα αυτό που έχει γράψει μεταξύ άλλων ο Ν. Βρεττάκος στο εξαιρετικό ποίημα του «Τριαντάφυλλο»… ….πέρασα κι  άφησα δεξιά τον Ταΰγετο. Στάθηκα μόνο, τον κοίταξα λίγο και πήρα το δρόμο μου πάλι και πήγαινα, πήγαινα… Ο δημιουργός για λίγο μπορεί να κοντοσταθεί να αναθεωρήσει αλλά συνεχίζει την μοναχική εσωτερική διαδρομή του, χωρίς αυτήν και την έκφρασή της δεν μπορεί να ζήσει!

Τα επόμενά σας σχέδια ;

«Προφανώς είμαι εστιασμένη στην πολλαπλή παρουσίαση των δύο τελευταίων έργων μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. α. Σε αυτή που εκδόθηκε σε ένα συλλεκτικό για τα δεδομένα βιβλίο – cd  με τίτλο «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  Έχουν γίνει ήδη τρεις παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση του 2019 θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο «Πόνος όλου του Κόσμου» συμμετέχει  στην καθιερωμένη και ψηφισμένη από την βουλή των Ελλήνων εκδήλωση της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών για τη Διεθνή Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς. Και αυτά τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Alexandra Gravas και ο Γρηγόρης Βαλτινός με την χαρακτηριστική  εκφραστική ευαισθησία του. Για το 2019 προβλέπονται παρουσιάσεις στην περιφέρεια αλλά κυρίως στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο Ισραήλ κ.ά.). β. Το ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ.  Όπως ήδη σας ανέφερα το τελευταίο αυτό συμφωνικό έργο μου άρχισε το ταξίδι του με χαρακτηριστική επιτυχία στις 9 Δεκεμβρίου 2017 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθου Αλησάφη. Ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος  Alexandra Gravas και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Συμμετείχε ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Το λιμπρέτο του έργου είναι βασιζόμενο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών και εορτών, διατηρεί την Αλεξανδρινή γλώσσα, και έχει ενσωματωμένους δύο ύμνους από την λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας και της ΚύπρουΟ επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη μας, ο μεθεπόμενος η Γενεύη και έπονται το Παρίσι και το Λονδίνο. Ευχή μας, είναι η ΠΡΟΣΕΥΧΗ να ακουστεί και στην καλλίστη των πόλεων την Κωνσταντινούπολη. Ευχή μας επίσης είναι να ευοδωθούν οι αρχικές θετικές συνεννοήσεις και να ταξιδέψουν και τα δύο έργα στις Η.Π.Α. Οι προσπάθειές μας  να ακουστούν τα έργα αυτά και εκτός Ελλάδος βασίζονται στην πεποίθηση μου ότι η Ελλάδα μπορεί να αναμετρηθεί προβάλλοντας τον πολιτισμό της και την δημιουργική οντότητα των ανθρώπων της.»

Alexandra Gravas

Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα σας βλέπουμε περισσότερο στην Ελλάδα. Αν ισχύει που οφείλεται αυτό;

«Ναι όντος έτσι είναι. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και θέλω να βρίσκομαι εδώ όσο πιο πολύ μπορώ. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο έντονη γίνεται αυτή η επιθυμία μου. Επίσης το Ελληνικό τραγούδι και η Ελληνική ποίηση ήταν και είναι πάντα μια μεγάλη μου λατρεία. Αυτό φαίνεται και από τις θεματικές επιλογές των project μου. Και που αλλού είναι πιο ωραίο να τραγουδάς στην μητρική σου γλώσσα- από τη στην Ελλάδα. Για αυτό έρχομαι με μεγάλη χαρά, όπως και στην περίπτωση της συνεργασίας μου με την Πηγή. Πάντα χαίρομαι να δουλεύω μαζί της γιατί υπάρχει ένα κλίμα συνεννοήσεις και θετικής δημιουργίας μεταξύ μας. Το αποτέλεσμα θα το ακούσετε στην συναυλία μας  στις 11 Ιανουαρίου.»

Πώς κρίνετε την ελληνική μουσική, στίχοι, μουσική, τραγούδι κοκ τα τελευταία χρόνια;

«Εγώ μπορώ να έχω άποψη μόνο για τα τελευταία πέντε χρόνια που έρχομαι και τραγουδάω στην Ελλάδα. Πριν το 2013 σπάνια περνούσα. Έχω συναντήσει τους πιο δημιουργικούς καλλιτέχνες εδώ στην Αθήνα. Παρόλες τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες καθένας τους δουλεύει με ταχύτητες και πνευματικές αναζητήσεις που εντυπωσιάζουν. Ταλαντούχοι, που το σύστημα μπορεί να τους αγνοεί, αλλά όμως προχωράνε όπως και να έχει, κάποιοι με μεγάλα, κάποιοι με μικρά βήματα αλλά προχωράνε. Όσο και να παραπονιούνται για τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της μουσικής τα τελευταία χρόνια, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο επιβίωσης και καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Πιστεύω πώς ένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν μπορεί, παρά να βλέπει μπροστά.»

Με την πείρα που έχετε γιατί η ελληνική μουσική δημιουργία δεν μπορεί να κάνει καριέρα στο εξωτερικό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων;

»Δύσκολη απάντηση σε μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Την απάντηση θα σας την δώσουν οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και είναι συνδεμένες με τις μητρικές τους εταιρίες στην Ευρώπη και Αμερική. Δεν μπορώ να ξέρω τι προσπάθειες γίνονται η όχι από πλευράς Ελληνικού μουσικού lobby, να προωθήσουν   Έλληνες καλλιτέχνες με Ελληνικό ρεπερτόριο. Οι εποχές που οι τραγουδιστές σαν την Νάνα Μούσχουρη και τον Ντέμη Ρούσσο έκαναν τις σούπερ καριέρες στην παγκόσμια σκηνή του ελαφρού τραγουδιού δεν υπάρχουν πια σήμερα. Τα γούστα και οι καλλιτέχνες αλλάζουν με τους καιρούς και τα γούστα των εποχών. Κατά την εμπειρία μου, θέλει τόλμη, σκληρή δουλειά, και τύχη.»

Τα επόμενά σας σχέδια ;

«Θα ασχοληθώ με το καινούριο μου CD SONGBOOK 2 #discoveries που θα παρουσιαστή και στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου στον ΙΑΝΟ Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναυλίες στο Λίβανο, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο και Ελλάδα.»