Η χώρα κατρακύλησε από την 21η, την προηγούμενη χρονιά, στην 33η θέση της κατάταξης το 2018, αναφέρει έκθεση του The Economist Intelligence Unit. Η ελεύθερη πτώση οφείλεται πρωτίστως στα μέτρα που προώθησε η Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Εσωτερικών, αντιπροέδρου και ισχυρού άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης.
Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο — που πάντως μοιάζει να γλιτώνει από τα βέλη του EIU.
Η χώρα πάσχει από αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους «ισχυρούς άνδρες», που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», εξηγεί το EIU.
Ο Σαλβίνι «χρησιμοποιεί συχνά ρητορική εναντίον των ξένων» συλλήβδην, ενώ τάσσεται υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζει.
«Κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης»
Εξάλλου η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.
Καταγγέλλοντας πάνω απ» όλα την απόφαση που πήρε ο Σαλβίνι να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».
«Ολα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες», τονίζει η έκθεση του Economist Intelligence Unit.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ετσι, ο νόμος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που προώθησε ο Σαλβίνι και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο, μεταξύ άλλων κατάργησε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες μητέρες με παιδιά.