Προσθέτει πως στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα από το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός με τη συνοδεία των πολεμικών πλοίων Tanux-1 και Apollo Moon στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δραστηριότητες έρευνας ανακοινώθηκε ότι θα γίνονταν στις 6 και 7 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι η πορεία του πλοίου είχε στόχο να γίνει έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «στο σημείο που ασκείται πολιτική κατοχής από Ελλάδα» και «σε μεγάλο τμήμα της λεγόμενης ‘ΑΟΖ’ Κύπρου».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες για ένα διάστημα έκανε έρευνες ανοικτά της κατεχόμενης Μόρφου και ότι λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στράφηκε σε αυτές τις περιοχές για να διεξάγει έρευνες υπό πιο ομαλές συνθήκες.
Και το δεύτερο γεωτρύπανο
Προσθέτει ότι για τρεις μέρες το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνές του σε αυτή την περιοχή και μετά την αξιολόγηση που θα γίνει μπορεί να γυρίσει ξανά στα ανοιχτά της Μόρφου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπλέον σχεδιάζεται οι έρευνές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα να επεκταθούν και σε νέες περιοχές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι πέραν του Μπαρμπαρός, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην περιοχή και πως εκτός από τη γεώτρηση του Πορθητή στο Αλάνια-1 τώρα και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία Deap Sea Metro θα ξεκινήσει γεώτρηση όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στη Μεσόγειο.
Προστίθεται ότι τις επόμενες μέρες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η γεώτρηση, ανακοινώνοντας τη νέα περιοχή.
Πηγή: Philenews