Μετά τις γιορτές, η επιστροφή στην καθημερινότητα και στον αγώνα επιβίωσης για χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές μικρές επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολη.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που αποκαλύπτουν, δυστυχώς, ότι ένας στους τέσσερις φορολογουμένους δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν κατάφερε να πληρώσει στην Εφορία φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ ή τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης πλέον χρονιάς.
Δεδομένου ότι οι φόροι αυτοί συνδέονται με τη δραστηριότητα – δηλαδή εργάζεσαι, έχεις εισοδήματα, φορολογείσαι ή αποδίδεις ΦΠΑ – το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να δικαιολογεί την αδυναμία της πληρωμής είναι ότι τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες έχουν κι άλλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κινούμενη άμμο των χρεών. Ζουν κάπου ανάμεσα σε ρυθμίσεις και στους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο, μήνας για τον οποίο ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα χρέη προς την Εφορία ανήλθαν σε 972 εκατομμύρια ευρώ(!).
Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ κατά 203 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από φόρους στην περιουσία με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ κατά 173 εκατ. ευρώ.
Η ίδια εικόνα, μας βεβαιώνουν έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επαναλήφθηκε και τον Νοέμβριο και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο λόγω του μεγάλου φορτίου φορολογικών βαρών που πέφτει στις επιχειρήσεις.
Το ερώτημα είναι πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Πώς όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, θα βγουν από την κινούμενη άμμο των χρεών τη νέα χρονιά που όλοι ελπίζουν και εύχονται να είναι καλύτερη για τους ίδιους και την οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα έχει νόημα και ουσία το αίτημα της κυβέρνησης προς τους θεσμούς να επιτρέψει ρυθμίσεις χρεών σε 120 δόσεις, αλλά και η πρόταση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «δεύτερη ευκαιρία» που πρέπει να δοθεί πριν απ’ όλους σε αυτούς που οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ και εν συνεχεία στις επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται σε διπλό αδιέξοδο.
Το ζήτημα όμως είναι αν μας ακούει κανείς…