Τσίπρας: Με στίχους του Μπρεχτ απάντησε στον Ερντογάν

«Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται»

Με στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας στη νέα πρόκληση του τούρκου προέδρου, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματός του στη Σμύρνη για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν απήγγειλε τους στίχους ενός τουρκικού λαϊκού τραγουδιού, που αναφέρει μεταξύ άλλων την φράση «θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επικαλέστηκε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο απάντησε με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη.

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στο λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο κ. Τσίπρας στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης και υπογράμμισε:

«Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.