Νέα ερωτήματα και σενάρια για την απαγωγή Μαυρίκου μετά και την επανεμφάνιση του 51χρονου επιχειρηματία

Οι καταθέσεις, οι περίεργες «ευχαριστίες» στην ΕΛ.ΑΣ, το ξενοδοχείο στο Σότσι και η φωτιά στην Κορινθία

Νέα ερωτήματα  και σενάρια για την απαγωγή  Μαυρίκου μετά και την επανεμφάνιση του  51χρονου επιχειρηματία

«Επρόκειτο για απαγωγή ή για μία πολυήμερη «κράτηση» με στόχο την απόσπαση χρημάτων αλλά ίσως και την επίλυση οικονομικών ζητημάτων; Ο 51χρονος όμηρος αναγνώρισε τους απαγωγείς του και επιχειρεί  για λόγους ασφαλείας του να μην υπάρξει καμιά περαιτέρω έρευνα για τη υπόθεση;»

Αυτά τα ερωτήματα  διατυπώνουν οι αξιωματικοί της Ελ. ΑΣ μετά  την αιφνιδιαστική επανεμφάνιση , ύστερα από εννιά ημέρες, και την πρώτη κατάθεση του 51χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας τροφοδοσίας πλοίων με ποτά κι άλλα είδη, ο οποίος είχε πέσει θύμα αρπαγής από αγνώστους στις 27 Δεκεμβρίου, έξω από το σπίτι του στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα ερευνούν, ύστερα από  ορισμένες πληροφορίες, κι άλλες υποθέσεις που ίσως θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αρπαγή του 51χρονου.

Κι ανάμεσα σε αυτές μεγάλη επένδυση του 51χρονου μαζι με Ρώσους ιδιώτες σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Σότσι της Ρωσίας. Όπως και την περίπτωση πυρκαγιάς –στις αρχες Δεκεμβρίου- σε οίκημα στην Κόρινθο όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων που ανήκαν σε Ρωσοπόντιο που έχει σχετική δραστηριότητα. Με ζητούμενο αν κάποιοι αλλοδαποί , για άγνωστους λόγους, μπορεί να στόχευσαν τον επιχειρηματία.

Ο 51χρονος εμφανίσθηκε στην Ελ. ΑΣ  μία ημέρα αφότου φέρεται ν’ απελευθερώθηκε από τους «απαγωγείς» του. Με επίκληση ότι ήθελε να ξεκουρασθεί! Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις 15 περιπτώσεις απαγωγών στην χώρα μας όπου οι όμηροι έσπευσαν να ενημερώσουν την Ελ. ΑΣ και υπήρχε συνεχής «ανοικτή» γραμμή με αστυνομικούς διαπραγματευτές κλπ.

Σύμφωνα τουλάχιστον με διαρροές από την ΕΛ. ΑΣ ο 51χρονος έδωσε ασαφείς εξηγήσεις σχετικά με όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, τον χώρο που είχε κρατηθεί, τον τρόπο και τον τόπο που αφέθηκε ελεύθερος, τις διαπραγματεύσεις του με τους αγνώστους δράστες και ποιες ήταν οι απαιτήσεις τους. Σε μία κατάθεση που είχε πολλά «λογικά κενά».

Ωστόσο προβληματίζει ότι ο ίδιος, μετά την κατάθεσή του εξέδωσε ανακοίνωση  όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτού του τόσο δύσκολου εγχειρήματος. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους κοντινούς η απλούς γνωστούς στην τόσο καταλυτική βοήθειά τους».

 Κι αυτό γιατί -σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που δίνεται_ ούτε η Αστυνομία αλλά ούτε  κάποιος από τους δικούς του είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην διαχείριση της αναφερόμενης ομηρίας που είχε αίσιο τέλος. Κι αυτό ήταν μόνο θέμα του ιδίου.

Με κύριο σενάριο ότι μπορεί να υπέδειξε στους απαγωγείς τον χώρο που μπορεί να είχε χρηματικά ποσά ή να υπήρξε μια άλλη συνεννόηση με άγνωστες πτυχές.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά την επανεμφάνιση του κ. Μαυρίκου αποτελούν συνέχεια κι ίσως αυξάνονται, εκείνων που είχαν δημιουργηθεί μετά την αρπαγή του. Ο 51χρονος ήταν πρώην συνιδιοκτήτης εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων στο Ντουμπάι, για το οποίο υπήρξε έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ το 2016 σε σχέση με κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων με προορισμό την Μ. Βρετανία.  Χωρίς ο ίδιος ποτέ να κατηγορηθεί. Κάτοχος παλαιότερα τεσσάρων πλοίων μεταφοράς τσιγάρων αλλά και συμμέτοχος τα τελευταία χρόνια σε γνωστή αλυσίδα αρτοποιείων που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Ακόμη είχε προχωρήσει στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, εκτός από τη Ρωσία και στη Βουλγαρία. Επιπλέον διατηρούσε ορισμένες επαφές -χωρίς οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή- με πρώην κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού αλλά και με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, λιμενικούς, πρώην κρατικούς υπαλλήλους κλπ. Επίσης φέρεται να είχε οικονομική συμμετοχή σε ποδοσφαιρική ομάδα την περίοδο που ένας εκ των παραγόντων της είχε βρεθεί νεκρός στην Πάρνηθα (σσ. ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοχειρία). Επιπλέον στις 29 Φεβρουαρίου 2012 είχε εκραγεί βόμβα έξω από εταιρεία σε Καμίνια που ανήκει σε συγγενή του. Η σχετική έρευνα ολοκληρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ το 2015 , χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε (σσ. οι οικείοι του επιχειρηματία την απέδωσαν σε λάθος). Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι συνολικά η υπόθεση της εξαφάνισης του 51χρονου έχει πολλά «θολά σημεία» που θα πρέπει να διευκρινισθούν πέρα από τις καταθέσεις του επιχειρηματία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.