Σε θρυαλλίδα πολιτικών και θεσμικών διεργασιών που θα προσδιορίσουν τον τελικό χρόνο των εκλογών αναδεικνύεται η εξαγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όταν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ακόμα και αν αποχωρήσουν ο Πάνος Καμμένος και οι υπουργοί του, η κυβέρνηση θα πορευτεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία), προσθέτει μια νέα διάσταση στο πεδίο των ρευστών εξελίξεων με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, καθώς δεν υπάρχει στη χώρα μας μεταπολιτευτικά ανάλογο ιστορικό προηγούμενο κυβερνήσεων ανοχής.
Πιο κοντά οι εκλογές
Μπορεί συνταγματικά να υφίσταται ως ενδεχόμενο, ωστόσο πολιτικά δημιουργεί μείζονα ζητήματα καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πλέον στην ουσία – και όχι με την τυπική έννοια, δηλαδή μέσω υπερψήφισης πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης – την εμπιστοσύνη της Βουλής (τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία).
Επιπλέον, μια κυβέρνηση ανοχής υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες πόλωσης δύσκολα θα «σταθεί» πολιτικά αλλά και νομοθετικά, αφού, όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι, θα είναι «κοινοβουλευτικά ανάπηρη και ηθικά διάτρητη». Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμάται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει τις εκλογές πιο κοντά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρουν» στο ότι τυχόν υποβολή πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης δεν θα ευδοκιμήσει καθώς πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους, πράγμα δύσκολο χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ