«Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ανάγκες των πολιτών, στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης με αφορμή το περιστατικό εγκλωβισμού 184 επιβατών που ταξίδευαν με πτήση της Ryanair από το Λονδίνο προς Θεσσαλονίκη και βρέθηκαν στην Τιμισοάρα, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα.
Το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο και ναύλωσε αεροσκάφος της Aegean για την επιστροφή των 89 επιβατών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα -οι 88 μεταφέρονται στην Ελλάδα με πούλμαν, ενώ επτά επιβάτες πιθανότατα κανόνισαν την μεταφορά τους προσωπικά με άλλες πτήσεις- επιρρίπτει ευθύνες στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν καταγγελιών των επιβατών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διερεύνηση του εν λόγω περιστατικού σε σχέση με τον αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη μέριμνα που έπρεπε να είχε ληφθεί για τη φροντίδα των επιβατών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου το αεροσκάφος της Aegean, που ναυλώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, θα επιστρέψει με έκτακτη πτήση τους 89 επιβάτες της RYR8582 της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Το αεροσκάφος της low cost εταιρείας δεν μπόρεσε να προσγειωθεί χθες στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261 /2004 το εν λόγω περιστατικό χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική περίπτωση» και τη φροντίδα των επιβατών έχει η υπεύθυνη κάθε φορά Αεροπορική Εταιρεία.
«Η Αεροπορική Εταιρεία Ryanair, επέλεξε με δική της ευθύνη, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία της προσγείωσης επισυμβεί οποιαδήποτε εμπλοκή προβλεπόταν ως πρώτο εναλλακτικό αεροδρόμιο αυτό της Τιμισοάρας, ενώ ως δεύτερο εναλλακτικό Αεροδρόμιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει:
«Είναι προφανές ότι η επιλογή της εταιρείας να δηλώσει το αεροδρόμιο της Τιμισοάρας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό των επιβατών, αντί για ένα από τα δεκάδες αεροδρόμια της Ελλάδας και αρκετά σε μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη, οφείλεται στην πολιτική προτεραιότητας χαμηλού κόστους της αεροπορικής εταιρείας».