Τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία, Νίκου Μαυρίκου, επιχειρούν να ενώσουν οι Αρχές μετά την απελευθέρωσή του.
Ήταν 11 το πρωί της Παρασκευής όταν ο 51χρονος επιχειρηματίας επικοινώνησε με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ. «Είμαι ο Νίκος Μαυρίκος. Με απελευθέρωσαν. Είμαι καλά στην υγεία μου και βρίσκομαι στο σπίτι μου», ήταν τα πρώτα λόγια που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, οι οποίοι μέσα σε λίγη ώρα είχαν μεταβεί στο φιλικό σπίτι όπου βρισκόταν προκειμένου να του πάρουν κατάθεση.
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να εντοπίσουν μέσα από την περιγραφή του 51χρονου τις κρίσιμες εκείνες λεπτομέρειες που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από την κατάθεσή του δε φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα την αστυνομία στο έργο της για τη σύλληψη των δραστών.
Μιλώντας στους αστυνομικούς, ο επιχειρηματίας είπε οι δράστες τον απελευθέρωσαν την Πέμπτη στη 1μ.μ., προσθέτοντας πως επιβιβάστηκε σε ένα ταξί που βρήκε μπροστά του και χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να φτάσει στο σπίτι της μητέρας του στον Πειραιά, το οποίο είναι κοντά στο δικό του.
Ο κ. Μαυρίκος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», δήλωσε δε στην αστυνομία πως δεν θυμόταν πού τον είχαν αφήσει οι δράστες. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, έφτασε στο σπίτι της μητέρας του περίπου στις 2μ.μ., αλλά δεν ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ γιατί ήθελε να ηρεμήσει από την περιπέτεια που είχε περάσει.
Σε ερώτηση για τους απαγωγείς του, ο επιχειρηματίας δήλωσε πως δεν του ζήτησαν χρήματα, ούτε εκείνος τούς έδωσε για την απελευθέρωσή του, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για τους διαλόγους που είχε με τους δράστες και αν τους είδε, εκείνος απάντησε πως «μού είχαν βάλει κουκούλα, με είχαν χτυπήσει στο πρόσωπο και είχα δεμένα χέρια. Δεν ξέρω ποιοι ήταν, δεν θυμάμαι διαλόγους».
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι δράστες περίμεναν τον επιχειρηματία το πρωί της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι του και φαίνεται πως γνώριζαν τη διαδρομή που θα ακολουθούσε, αλλά και το ωράριό που επιλέγει για να μεταβεί στη δουλειά του.
Ερωτήματα στην ΕΛ.ΑΣ.
Από την κατάθεση προκύπτουν πολλά ερωτήματα γύρω από την απαγωγή του επιχειρηματία, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ο επιχειρηματίας τηλεφώνησε στην αστυνομία το πρωί της Παρασκευής, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος το απόγευμα της Πέμπτης, με τον κ. Μαυρίκο να καταθέτει ότι δεν ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. γιατί ήθελε να ηρεμήσει από την περιπέτεια που είχε περάσει.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ο ισχυρισμός του επιχειρηματία ότι δεν θυμάται πού τον άφησαν ελεύθερο οι δράστες. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη στον επιχειρηματία ώστε «να μην θυμάται». Λένε, μάλιστα, ότι το σημείο της απελευθέρωσής του είναι καθοριστικό για τους αστυνομικούς, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες με στόχο τον εντοπισμό των δραστών.
Το χρονικό της απαγωγής
Ο 51χρονος έπεσε θύμα αρπαγής έξω από το σπίτι του στην ακτή Θεμιστοκλέους από τουλάχιστον τέσσερα άτομα που τον άρπαξαν και τον έβαλαν μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο. Στο σημείο της απαγωγής βρίσκονταν δύο πολυτελή οχήματα (ένα εκ των οποίων με βουλγαρικές πινακίδες) του θύματος, και μια μοτοσυκλέτα με την οποία κινείτο συχνά μέχρι το γραφείο του.
Σύμφωνα με αναφορές προσώπων που τον γνώριζαν, το θύμα της απαγωγής δεν είχε σωματοφύλακες και δεν έπαιρνε κανένα μέτρο ασφαλείας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το όχημα στο οποίο επιβίβασαν βιαίως τον επιχειρηματία, το μπλέ τζιπάκι, οι πληροφορίες λένε ότι οι πινακίδες του δεν αντιστοιχούν σε κανένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Έτσι, εκτιμούν ότι είναι πλαστές, ενώ για τους δράστες οι περιγραφές κάνουν λόγο για τρία σωματώδη άτομα – τρεις ήταν αυτοί που κατέβηκαν και ένας ο οδηγός – ενώ η λεπτομέρεια που κάνει το όλο σκηνικό κινηματογραφικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις άρπαγες του επιχειρηματία, φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν ΕΚΑΜ.
Η δε επιχείρηση ήταν τόσο καλά οργανωμένη που λειτούργησαν αστραπιαία και έπιασαν χειροπόδαρα το θύμα τους για να το πετάξουν στο αυτοκίνητο πριν καλά καλά προλάβει να αντιδράσει. Τον πήραν «σηκωτό» τη στιγμή που πήγαινε προς το πάρκινγκ, λένε χαρακτηριστικά αυτόπτες μάρτυρες.