Να παράσχουν στήριξη στις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ζητά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil που διενεργεί γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ υπέστη βλάβη που θα καθυστερήσει το έργο κατά 10 ημέρες.
Απάντησε ότι είναι θέμα ωρών να επαναρχίσει η γεώτρηση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι πραγματικά σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως δεν αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και μετά τον στόχο Δελφύνη, θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος.
«Η ουσία είναι να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το Αφροδίτη και να διασφαλιστεί, μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών, η στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες, από κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναζήτησης και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να εμπλακεί η γαλλική Τοτάλ και σε άλλα τεμάχια, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όσο πιο χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση και όσο πιο σαφής είναι ότι ποτέ δεν είχε ως στόχο να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τόσο πιο ορθή είναι η αποτρεπτική πολιτική που ακολουθεί.
Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την Τουρκία, είτε ως χώρα που θα ενδιαφερθεί για την αγορά φυσικού αερίου, είτε ως χώρα που θα συνεργαστεί για την διασφάλιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είτε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απομένει είναι η επίλυση του κυπριακού και η αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας – μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με τη λύση του κυπριακού.