Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό των κρατούμενων που απέδρασαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σκληρούς κακοποιούς, η οποία υπήρξαν αρχηγικά μέλη δύο διαφορετικών συμμοριών που δρούσαν σε Αθήνα και Κέρκυρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν κι έχουν το ίδιο επίθετο δεν είναι αδέρφια και γνωρίστηκαν μέσα στις φυλακές.
Ο πρώτος είναι από το Ελβασάν της Αλβανίας και έμενε στον Κάβο της Κέρκυρας και φυλακίστηκε στις 7 Ιουλίου 2018 κατηγορούμενος για σωρεία ληστειών και κλοπών. Ο δεύτερος είναι κάτοικος Αθήνας και φέρεται να συμμετείχε σε συμμορία ληστών και διαρρηκτών και μπήκε στον Κορυδαλλό στις 30 Οκτωβρίου του 2017.
Το χρονικό της απόδρασης
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αλλοδαποί λίμαραν τα κάγκελα του κελιού τους στις 20:32 το βράδυ με υλικά τα οποία είχαν αποκτήσει όσο καιρό βρίσκονταν στη φυλακή.
Στην συνέχεια έφτασαν, μέσω της «νεκρής ζώνης», έως την εξωτερική περίφραξη και κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν τον τοίχο υπό δυνατό φως, καθώς πέταξαν τον αυτοσχέδιο γάντζο τους δίπλα σε προβολέα.
Η απόδραση διήρκεσε περίπου εννέα λεπτά όμως ουδείς από τους φρουρούς εντόπισε τους δύο άνδρες, ούτε έγιναν αντιληπτοί από τον σκοπό που είχε υπηρεσία στην αίθουσα με τις κάμερες παρακολούθησης.
Η απουσία τους καταγράφηκε κατά την καταμέτρηση τροφίμων την επόμενη ημέρα, στις 7:00 το πρωί.
Μάλιστα, η πρωτοφανής κωλυσιεργία των φυλάκων που δεν αντιλήφθηκαν την απόδραση, καθώς και το γεγονός ότι χρειάστηκαν περίπου 10 ώρες για να καταλάβουν την απουσία τους, υποχρέωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διατάξει έκτακτο έλεγχο και πειθαρχική έρευνα από εισαγγελικό λειτουργό.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι είχε διατάξει επανειλημμένα τα καταστήματα κράτησης να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας την περίοδο των γιορτών.
Το υπουργείο προσθέτει πάντως πως πρόκειται για την πρώτη απόδραση από φυλακές κλειστού τύπου από το 2015.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την σκληρή απάντηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Οι σωφρονιστικοί με έντονα δηκτικό τρόπο διερωτώνται γιατί η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν δημοσιεύει τους πίνακες με τους ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, τους θανάτους κρατούμενων και τους ξυλοδαρμούς υπαλλήλων από το 2015 και μετά.
Παράλληλα, απαντούν στα όσα αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης για… «Κασσάνδρες» σχετικά με την απόδραση.