Η Σάμπρα Πέρντι μόλις επέστρεψε από το εθνικό πάρκο Joshua Tree στη Καλιφόρνια. Είναι υψηλή περίοδος, το πάρκο είναι γεμάτο τουρίστες και για να αποφευχθεί το χάος εν μέσω της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, έβαλε γάντια, καθάρισε τουαλέτες και μάζεψε σκουπίδια.
Μαζί με άλλα μέλη της κοινότητας που ζει από τον τουρισμό γύρω από το πάρκο αυτό έκτασης 3.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η 40χρονη επιχειρηματίας οργανώθηκε για να μην λείψουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες. Στόχος, η διατήρηση κάποιου είδους ομαλότητας εν αναμονή του τέλους της παράλυσης που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ για να αποσπάσει από το Κονγκρέσο την χρηματοδότηση του τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό και ισχύει από τις 22 Δεκεμβρίου.
Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι βρίσκονται έκτοτε σε επιβεβλημένη ανεργία, χωρίς μισθό, ανάμεσά τους και οι 21.000 εργαζόμενοι των Υπηρεσιών των Εθνικών Πάρκων NPS, υπεύθυνοι για εκατοντάδες τόπους σε ολόκληρη την χώρα, εθνικά πάρκα, μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες, ακόμη και ο Λευκός Οίκος.
Το NPS ανακοίνωσε ότι «δεν θα διασφαλίσει την λειτουργία των πάρκων κατά την διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τους επισκέπτες», περιλαμβανομένων των τουαλετών, της αποκομιδής των απορριμμάτων, της συντήρησης των δρόμων και των εγκαταστάσεων».
Η κοινότητα του Joshua Tree αποφάσισε να σηκώσει μανίκια για το πάρκο αυτό όπου συναντώνται δύο έρημοι και είναι γνωστό για τα περίφημα δένδρα του Ιησού του Ναυή (Joshua) και τους γιγάντιους μονόλιθους από γρανίτη.
«Δεν είναι η πρώτη μας αναστολή λειτουργίας και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία», εξηγεί η Σάμπρα Πέρντι.
Η τροφοδοσία προέρχεται από τους τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά ήδη αρχίζουν να φθάνουν δωρεές.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε κάποιου είδους ομαλότητα, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε οδηγούς να κυκλοφορήσου με τα οχήματά τους σε απαγορευμένους δρόμους ή να εμποδίσουμε κάποιον να κόψει ένα δένδρο ή να κλέψει αντικείμενα», λέει ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Friends of Joshua Tree.
Το 2013, το πάρκο έκλεισε επί 17 ημέρες εξαιτίας της παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω του προϋπολογισμού.
«Για μας ήταν οικονομικά καταστροφικό», θυμούνται οι εθελοντές.
«Οι άνθρωποι σταμάτησαν να έρχονται, τα τοπικά εστιατόρια και καταστήματα αναγκάσθηκαν να διώξουν προσωπικό γιατί δεν υπήρχαν πλέον χρήματα, ούτε επισκέπτες».
Σε ολόκληρη την χώρα, άλλα πάρκα έχουν κλείσει, άλλα υπολειτουργούν. Στην Καλιφόρνια, οι εθελοντές διασφαλίζουν την στοιχειώδη λειτουργία των δύο πολύ δημοφιλών πάρκων Death Valley και Channel Islands