Σε δικαστική περιδίνηση θα περιέλθει και το 2019, αμέσως μετά το καλωσόρισμά του, καθώς στα ακροατήρια είναι σε εξέλιξη 39 μεγάλες δίκες, ενώ παράλληλα εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, πολλές από αυτές σφικτά εναγκαλισμένες με την πολιτική ζωή του τόπου.
Στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο ταλανίζεται καιρό τώρα από την έλλειψη κατάλληλων χωροταξικών συνθηκών, ιδίως για τις πολυπρόσωπες δίκες, στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens και η ετυμηγορία αναμένεται την άνοιξη.
Η υπόθεση της Siemens έχει απορροφήσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, περισσότερη και από αυτήν της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, ίσως και το πιο έντονο ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων, ειδικά ως προς το πότε θα πέσει η αυλαία της – πριν ή μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που αυτές διενεργηθούν τελικά τον Μάιο.
Συναφής με της Siemens, η δίκη για το C4I, ως προς το σκέλος της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι στα σπάργανα ακόμη, και με πολλά εμπόδια μπροστά της. Η στενή συγγένεια της υπόθεσης με τα πεπραγμένα του γερμανικού κολοσσού, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περάσει προηγουμένως από το Κοινοβούλιο, αναφορικά με την τυχόν ευθύνη των εμπλεκομένων υπουργών, ενδέχεται να δημιουργήσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία.
Εξελίξεις αναμένονται και ως προς την ανάθεση του συστήματος, σκέλος που είναι μετέωρο στην ανακριτική διαδικασία. Υστερα από την περιβόητη πλην όμως άκαρπη κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Ευάγγελου Βασιλάκου, η δικογραφία, με κατηγορία περί παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, θα εξεταστεί από το Σώμα, με ισχυρότερη την πιθανότητα να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη.
Χρυσή Αυγή – Εξοπλιστικά
Δικαστικό ενδιαφέρον και πολιτικό αντίκτυπο θα έχει η δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού εντός του 2019 αναμένονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, με τα φώτα στραμμένα κυρίως σε αυτές των βουλευτών του κόμματος, και δη του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο ανοιχτός εδώ και χρόνια φάκελος των εξοπλιστικών εγγυάται πλείστες όσες συγκινήσεις και για το έτος που έρχεται. Η κατάθεση Βασιλάκου στρέφει – και δικαίως – το βλέμμα στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης για την προμήθεια του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», καθώς πρωτοδίκως ο ίδιος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή.
Η ΔΕΠΑ, ο Γεωργίου, το ΤΑΙΠΕΔ
Η έρευνα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE (εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη), με ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις, εκτιμάται ότι δεν θα μείνει στο σκοτάδι τη χρονιά που έρχεται. Η πώληση φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και η πρόταση ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων με τεράστιο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια για διαδικασία χαμηλών τόνων.
Αλλες τρεις υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής προδικασίας. Αυτή του ΤΑΙΠΕΔ και των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, που κρίνεται πλέον στον Αρειο Πάγο. Αυτή του Ανδρέα Γεωργίου, που έχει επιστραφεί τρίτη φορά στο Συμβούλιο Εφετών (σχετικά με την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως ως προς τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009), σε μια διαδικασία «Μπεν Χουρ», και η οποία επανέρχεται ύστερα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η εισαγγελική πρόταση είναι παραπεμπτική.
Το Μάτι, η Μάνδρα και ο Ζακ
Εξελίξεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος θα είναι οι δικαστικές που αφορούν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 100 νεκρούς, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, καθώς και τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.
Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»