«Από τις 18 Ιανουαρίου και μετά θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός πότε θα συνεδριάσει η Βουλή για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η συμφωνία.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel, τόνισε πως «καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα της ΝΔ και οι διαστρεβλωτικές αναλύσεις που θέλουν να μην υποχωρούν οι γείτονές μας από τον αλυτρωτισμό και αυτό μας εισάγει πια σε μια πάρα πολύ θετική ατζέντας με τους γείτονές μας, αλλά και στην τελική φάση για την κύρωση της Συμφωνίας».
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι «έχουμε στην γειτονική χώρα την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει την εβδομάδα μεταξύ 14-18 Ιανουαρίου».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας στη Βουλή. «Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία για τη θέση της σε ισχύ».
Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως τον Μάρτιο, είπε ότι «δεν υπάρχει σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας».
«Εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις μετέπειτα κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας εννιά μήνες με πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες σε αυτή τη μεταμνημιονιακή φάση, στην οποία μπορούμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση θετικών μέτρων ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
Σημείωσε δε, πως η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη και πλούσια στοχοθεσία για το επόμενο διάστημα, «η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει η μεταμνημονιακή φάση», και υπογράμμισε τη βαθιά πεποίθησή του, όπως είπε, ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια κυβέρνηση της αριστεράς».