Υλικά (για 6 μερίδες)
Για τη ζύμη
80 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
100 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
2 κ.σ. σπασμένοι σπόροι chia
80 γρ. ζάχαρη καρύδας
Λίγο αλάτι
½ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
60 γρ. ηλιέλαιο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
250 ml φυτικό γάλα της αρεσκείας μας
Λίγοι χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες και κράνμπερι για στόλισμα
Για τη γέμιση
4 γρ. σύκα αποξηραμένα + λίγα ακόμη για γαρνίρισμα
200 ml νερό ή χυμός πορτοκαλιού
½ κ.γ. σκόνη άγαρ άγαρ
Για την κρέμα
1 συσκευασία κρέμα καρύδας παγωμένη
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
Ξηροί καρποί για γαρνίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε λίγο μια μεσαία φόρμα για κέικ διαμέτρου 14-16 εκ. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα φουντούκια, το αλεύρι, τους σπόρους chia, τη ζάχαρη καρύδας, λίγο αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή προσθέτουμε λίγο γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γέμιση: Ξεπλένουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4. Χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ 200 ml νερό, τη σκόνη άγαρ άγαρ και τα σύκα, μέχρι να γίνουν πουρές και να μην έχει καθόλου κομματάκια. Αν το θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε λίγο σιρόπι αγαύης. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε για 2-4 λεπτά για να ενεργοποιήσουμε το άγαρ άγαρ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε το κέικ στη μέση, σε δύο δίσκους. Βάζουμε τον έναν σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Κρέμα: Βγάζουμε την κρέμα από την κονσέρβα με ένα κουτάλι και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Γαρνίρουμε με τα αποξηραμένα φρούτα.