Οπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη βόρεια Συρία έδωσε σήμα στην τουρκική κυβέρνηση του AKP και άρχισαν πάλι να εκδηλώνονται τα όνειρα του Νέο-Οθωμανισμού.
Οι δηλώσεις ότι οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που θα παρουσιασθεί, έδωσαν το πράσινο φως στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώσει ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για νέα επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη προκειμένου να εξουδετερώσει από την περιοχή το PYD (Κούρδους).
«Θα ελευθερώσουμε τη Συρία»…
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, διέψευσε ότι οι τούρκοι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση στην Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς, δηλώνοντας ότι αν δεχθούμε επίθεση θα απαντήσουμε, αλλά δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενος για την πιθανή επέμβαση της Τουρκίας, ανέφερε ότι «προσβλέπει στην ειρήνη των Αράβων στη Συρία και το κουρδικό πρόβλημα είναι δικό μας»
«Γιατί είμαστε στη Συρία τώρα; Για να δώσουμε την ελευθερία στους Αραβες και στους κούρδους αδελφούς μας», είπε.
Η αποτυχία του Νέο-Οθωμανισμού
Από το 2010, ο υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επηρέασε την Τουρκία και έθεσε ως στρατηγικό στόχο του AKP τον Νέο-Οθωμανισμό, ιδιαίτερα με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία.
Ακυρώθηκαν οι στόχοι του AKP να κάνει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει το λεγόμενο πρότυπο τουρκικής διακυβέρνησης στη Μέση Ανατολή.
Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες ήταν στο πλαίσιο αυτό, αλλά ο σχεδιασμός ματαιώθηκε αφού η Τουρκία δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει πολλές διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα τις αραβικές εξεγέρσεις.
Το 2011, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε και αυτό έδωσε το έναυσμα στην κυβέρνηση του AKP να κάνει το πρώτο βήμα στην αλλαγή πολιτικής. Αποσύρονται η Δύση και οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, δίνοντας ευκαιρίας στην τουρκική επεκτατική παρουσία.
Η Τουρκία δεν κατανοεί τα γεγονότα
Για τα θέματα αυτά που προέκυψαν στην εξωτερική πολιτική και το όνειρο του Νέο-Οθωμανισμού, μιλήσαμε με τον αναπληρωτή καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (Özgür Üniversite), Δρ Φικρέτ Μπασκάγια, ο οποίος συνοπτικά δήλωσε:
«Ο ορίζοντας της πολιτικής του AKP είναι πολύ περιορισμένος. Η πολιτική στη Συρία είναι μέρος αυτής, επειδή κοιτάζουν στο παρελθόν.
»Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν θα προκύψει κάτι. Η πολιτική προς τη Συρία, ήδη, χρεοκόπησε από την άποψη αυτή.
»Το AKP εξακολουθεί να προσβλέπει στην επανάληψη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οικοδόμηση ενός παλατιού, και σε νέες κατακτήσεις.
Στόχος οι εκλογές
»Αλλά όλα αυτά είναι μάταια. Ωστόσο, συνεχίζουν να το κάνουν γιατί στοχεύουν στις εκλογές. Το βλέπουν οι πολιτικοί του AKP ως μέσο νίκης τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική.
Η παρέμβαση που θέλουν να κάνουν ανατολικά του Ευφράτη είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα παγιδευτούν εκεί».
Αδύναμη η παρουσία των ΗΠΑ
Ο Δρ Φικρέτ Μπασκάγια θα προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αυτές που ήταν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Υπάρχει οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 30% από τότε μέχρι σήμερα.
»Εχει χάσει εξουσία στον διπλωματικό τομέα αλλά εξακολουθεί να είναι ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου.
»Εξάλλου αυτή η απώλεια εξουσίας εκδηλώνεται στην εξωτερική πολιτική. Στη Συρία είδαμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αποτυχίας. Η συμμαχία της Συρίας με Ρωσία και Κίνα ήταν αποφασιστική.
»Υπάρχει, ωστόσο, και μια ασταθής πολιτική στις ΗΠΑ, στην απόφαση του Τραμπ υπάρχει διαφωνία στην εσωτερική αμερικανική πολιτική.
»Τώρα, η Τουρκία εισέρχεται σε ένα τέλμα χωρίς να έχει την πλήρη κατανόηση αυτής της κατάστασης. Ως εκ τούτου, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πετύχει, επειδή δεν μπορεί να διαβάσει τα πραγματικά γεγονότα.
»Πιστεύω ότι το AKP κάνει κινήσεις για να κερδίσει τις εκλογές, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει τα γεγονότα».
Πηγή: echedoros-a.gr