Ποσό πέντε έως επτά δισ. ευρώ θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2019 όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τις δανειακές ανάγκες που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το «μαξιλάρι ρευστότητας» που βρίσκεται στα 26 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ αλλά και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού που υπερκαλύπτει τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους (5,6 δισ. ευρώ)
Η πρώτη απόπειρα επιστροφής στο διεθνή δανεισμό θα γίνει με την έκδοση πενταετούς ομολόγου το αργότερο μέχρι το Μάρτιο και θα ακολουθήσουν εκδόσεις επταετών και δεκαετών ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες και θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων που παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα.
Μάλιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί τρία σενάρια που προβλέπουν να δανειστεί μικρότερα ποσά:
-τριών ή πέντε ή επτά δισ. ευρώ  στο βαθμό που οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι κατάλληλες.
Στην ανακοίνωση του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) για το έτος 2019 αναφέρονται τα εξής:
– το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου (μη περιλαμβανομένων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης-ΦΓΚ) στις 30.9.2018 ανήρχετο στα 26,5 δισεκ. ευρώ,
β) τα σχέδια του Ελληνικού Δημοσίου για νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναφοράς συνολικού ποσού ύψους από 5 έως 7 δισεκ. ευρώ θα καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών του αναγκών για το έτος 2019.