Η Τουρκία το παίζει Ντερβέναγας προς κάθε κατεύθυνση και κάθε μέρα εξακοντίζει απειλές προς όλες τις όμορες χώρες, αλλά όχι μόνο. Θεωρεί πως είναι μεγάλη δύναμη, αφού απαριθμεί 83 εκατομμύρια κατοίκους και ο στρατός της είναι σαν αστακός εξοπλισμένος. Εκεί όμως που οι Τούρκοι διακρίνονται ιδιαίτερα είναι οι απειλές εναντίον μας και κατά της Κύπρου. Αλλά ο Ερντογάν δεν δίστασε να πει ότι θα χτυπούσε ακόμη και τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, αν δεν αποχωρούσαν από την περιοχή που διαφέντευαν οι Κούρδοι. Βέβαια είναι αστείο να απειλεί η Τουρκία την Αμερική, αλλά αυτό και μόνο ως γεγονός αποδεικνύει, μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι Τούρκοι. Τώρα το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, υποσχέθηκε στον Ερντογάν πως θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την κουρδική περιοχή, είναι μια ένδειξη ότι οι Τούρκοι δεν αστειεύονται, γιατί το πήραν επάνω τους και νομίζουν πως είναι μεγάλη δύναμη και πως τους επιτρέπεται να χειρίζονται όλα τα πολιτικά θέματα, όπως τους συμφέρει.
Με την ευκαιρία αυτή να δούμε και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S400 , που οι Αμερικανοί απειλούν τους Τούρκους ότι, αν δεν σταματήσουν αυτή τη συναλλαγή, δεν θα τους δώσουν τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα F 35 καθώς και την απαιτούμενη τεχνολογία για την κατασκευή τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων.
Άποψη μας είναι ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω για δυο λόγους : Ο ένας είναι ότι τα αμερικανικά εργοστάσια θα χάσουν μια παραγγελία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε ο Τραμπ δεν θα το τραβήξει. Ο άλλος είναι ότι η Ρωσία κατασκευάζει στη νοτιοδυτική Τουρκία, (Ακογιού), πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο χρηματοδοτεί με 50 %. Οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει τρία τέτοια εργοστάσια, γιατί είναι ο προθάλαμος της απόκτησης ατομικών όπλων. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Τουρκίας πάνε τόσο μακριά, επειδή λένε πως ατομικά όπλα απέκτησε η Ινδία, το Πακιστάν , η Βόρειος Κορέα και το Ισραήλ. Ακόμη και το Ιράν προετοιμάζεται προς τούτο. Γιατί όχι κι η Τουρκία με τη μεγάλη ιστορία ;
Το ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης άνοιξε το στόμα του, είναι άξιος συγχαρητηρίων, (αν κι υπάρχει αμφιβολία πως ενήργησε μόνος), για να ξέρουν οι Τούρκοι ότι δεν πρόκειται να κάνουν περίπατο. Η ιστορία της Ελλάδας βρίθει παραδειγμάτων που μαρτυρούν πως οι Έλληνες πολέμησαν πολλές φορές εναντίον υπεράριθμων εχθρών. Δεν ιδρώνει το αφτί τους. Δηλαδή, την οποιαδήποτε επίθεση οι Τούρκοι θα την πληρώσουν ακριβά.
Από την άλλη μεριά οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν παρατραβηγμένες . Τα μεγάλα και παχιά λόγια δεν χρειάζονται. Ο κ. Υπουργός, ας διαβάσει λίγη ιστορία, για να δει ότι ο «ατυχής πόλεμος» του 1897, ξεκίνησε για τους ίδιους λόγους.
Το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής
Επιτέλους κάτι κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά το μόνο που έγινε ήταν μια ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης με τους Τούρκους. Θεωρώ, ότι απλές αναλύσεις , που είναι σκέτα λόγια δε συνεισφέρουν και πολλά. Η Ελλάδα πέρα από την επισκόπηση της κατάστασης, πρέπει να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως. Τα ξαναείπαμε ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν φτάνει.
Ο μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει πως η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες, για να ανταπεξέλθει του κινδύνου των Τούρκων. Ας γίνει λοιπόν κάτι χειροπιαστό προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα οφείλει να προσχωρήσει αμέσως στον δημιουργούμενο στρατιωτικό πυρήνα της Ε.Ε. , να συνεργαστεί με τη Βουλγαρία, την Αρμενία και όλες τις ανατολικές χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. Σε άρθρο στις 24/11/2018 δημοσιεύσαμε εις TOVIMA , σχετικό άρθρο με λεπτομέρειες.
Εδώ , σήμερα απευθυνόμαστε στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας, στους οποίους λέμε απλά : Γρηγορείτε , «οι καιροί ου μενετοί»……
*Ο Θόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας