Σήμα κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας από τυχόν δικαστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν τις περικοπές στις συντάξεις από το 2015 και μετά για 1 και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχους και θα δώσουν αναδρομικά τα δώρα Χριστουγέννων (τον 13ο μισθό) σε 650.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013 μέχρι και εφέτος εκπέμπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ανησυχία από το «τσουνάμι» προσφυγών

Πρόκειται για δύο «βόμβες» που είναι άγνωστο πότε θα εκραγούν, καθώς καθημερινά κατατίθενται εκατοντάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση, ως αντισυνταγματικών, των μέτρων του δεύτερου μνημονίου. Το πιθανό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι θηριώδες, δεδομένου ότι σε «άσκηση προσομοίωσης» που έχει κάνει η κεντρική τράπεζα προκύπτουν τα εξής:

l Από την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις από το 2015 και μετά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή κατά 1,8 έως 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο.

l Από την αναδρομική καταβολή του δώρου Χριστουγέννων η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα αυξηθεί κατά 700 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο από το 2013 και μετά.

Η πρώτη «βόμβα»: Οι αποφάσεις του ΣτΕ, που εκδόθηκαν με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», κρίνοντας αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις των τελευταίων περικοπών, πυροδότησαν κύμα διεκδικήσεων των συνταξιούχων. Εθεσαν όμως φραγμό στις αναδρομικές διεκδικήσεις, αφού έκριναν ότι όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από την έκδοσή τους (Ιούνιο 2015) δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν αναδρομικά, αλλά μόνο από την έκδοση των αποφάσεων και για το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής