Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή από το νέο κοίτασμα της Energean Oil & Gas στον Πρίνο, για το οποίο υπάρχουν εξαιρετικές προβλέψεις. Η κατασκευή της νέας εξέδρας «Λ», η οποία θα τοποθετηθεί στο πεδίο “Ε” του Πρίνου αναμένεται να μπει σε παραγωγική λειτουργία προς τα τέλη του 2019. Το κοίτασμα «Ε» θα είναι το πρώτο κοίτασμα που δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.

Ωστόσο, ήδη το 2018 κλείνει με ένα νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από τη συγκεκριμένη περιοχή με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια που αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 βαρέλια ημερησίως. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για την εταιρεία και για άλλους λόγους, όπως επεσήμανε ο διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας, αναφερόμενος στην είσοδο της εταιρείας στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση στην αγορά του Τελ Αβίβ, αντλώντας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, για τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς του Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου, με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%. Σήμερα η Energean καλύπτει το 40% της ζήτησης σε αέριο του Ισραήλ.

Εντός του 2019, θα ακολουθήσει η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε υπεράκτιο οικόπεδο στο Ισραήλ καθώς και σε άλλα δύο στο Μαυροβούνιο.

Στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο διευθύνοντας σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Energean στη χώρα μας κ. Δημήτρης Γόντικας, εντός του 2018 ολοκληρώθηκε το 20% των σεισμικών ερευνών στα Ιωάννινα. Επίσης, έχει γίνει η προετοιμασία της σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία και η έρευνες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2020. Όσο για το Κατάκολο, αναμένεται έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχετικών αδειών.