Η «βροχή» υπουργικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία απείλησε να αποχωρήσει από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αν δεν τις αποσύρει η κυβέρνηση. Οι τροπολογίες που μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν φτάσει τις 22, προβλέπουν πληθώρα ρυθμίσεων –από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση του γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι την νομιμοποίηση δαπανών του ΥΠΕΞ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Εσωτερικών, όπως και του ΥΠΕΘΑ σε σχέση με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε τη Βουλή «το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, δαπανών και ευθυνών» και μίλησε για «λαθρονομοθέτηση».
Αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε «ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών». «Σήμερα αποφασίσατε να κάνετε ξέπλυμα μέσω του νομοσχεδίου και τροπολογιών. Είναι πρωτοφανές και παράνομο. Είναι συγκάλυψη των ημαρτημένων σας. Παρακάμπτετε το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύετε ένα Συριζαϊκό Δίκαιο όπου ο υπουργός κάνει ό,τι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά», είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση δαπανών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το προσφυγικό.
«Όσο μιλούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να “ξεπλύνει” να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ενώ αυστηρή κριτική για τις διαδικασίες νομοθέτησης άσκησε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου η οποία μίλησε για εκφυλιστική διαδικασία και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός της.
Ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός με ειρωνικό ύφος είπε: «Μόλις ήρθε η τελευταία ζεστή τροπολογία στα χέρια μας σαν το κουλουράκι που βγήκε από το φούρνο. Και περιμένουμε καμιά 30αριά. Βάλτε πλυντήριο, να βάλουμε και σκόνη, υγρό απορρυπαντικό και μαλακτικό, αλλά να βάλουμε και στο στύψιμο και στο στέγνωμα το πρόγραμμα του πλυντηρίου γιατί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου κατακεραύνωνε τους Γερμανοτσολιάδες και άλλους εθνοπροδότες που τις έφερναν τις τροπολογίες με τα τσουβάλια, ενώ τώρα έρχονται με τα κοντέινερ και τα τάνκερ δια θαλάσσης».
Οι αναφορές αυτές του κ. Ψαριανού προκάλεσαν δηκτική αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα ο οποίος είπε: «Όταν προσπαθείς να περάσεις από τον έναν χώρο στον άλλον, γίνεσαι βασιλικότερους του βασιλέως. Άρα προσέχετε αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ γιατί έρχονται πιο κριτικοί από εσάς…». «Καλύτερα να αλλάζεις κόμματα παρά ιδέες», του απάντησε ο κ. Ψαριανός. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κλιμακώθηκαν περαιτέρω καθώς τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ προειδοποίησαν ότι δεν θα νομιμοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει λόγος για παράπονο, δεν το αρνούμαι», αλλά διευκρίνισε ότι «είναι θέμα ημερομηνιών που λήγουν». «Στην αντιπαράθεση για την διαδικασία δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε, ζοριστήκαμε αλλά δεν δέχομαι ότι δεν έχει ξαναγίνει. Όταν γινόταν παλιά γινόταν για τη πελατεία. Τώρα δεν εξυπηρετεί κανέναν. Έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε για την διαδικασία αλλά άλλο αυτό και άλλο η πελατεία», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν είναι κακή πρακτική. Είναι δόλια πρακτική», σχολίασε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι είχε ενημερωθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ότι επίκεινται τροπολογίες οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου. Και πρότεινε να συνεχίσει η Ολομέλεια τις εργασίες της. «Είμαστε διατεθειμένοι αν υπάρχουν πράγματι οι λόγοι, η Βουλή να λειτουργήσει, δεν είναι σχολείο, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κλείσουμε, υπάρχει η αυριανή μέρα, υπάρχει το Σάββατο και υπάρχει και η 27-28 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστούν οι τροπολογίες που έχουν σχέση με προθεσμίες ή δεσμεύσεις του Δημοσίου». Είπε δε ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 ήρθαν προς ψήφιση 111 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες, από τις οποίες ψηφίστηκαν συνολικά 43. Και τόνισε ότι «όποιος λέγει για πλυντήρια να τα αποδείξει».
Ο κ. Μηταράκης αντέτεινε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι αν η κυβέρνηση είχε καταθέσει τις τροπολογίες στην Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα δεν θα είχε προκύψει ζήτημα. «Ίσως είναι αργκό η λέξη πλυντήριο. Πώς θέλετε να το πούμε; Εξωραϊσμό;», είπε. Ενώ αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης για την επόμενη μέρα (Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου) η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ξεκίνησε να παρουσιάζει την πολυσέλιδη τροπολογία αρμοδιότητάς της προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.«Είναι εύλογο ότι θέλετε τελευταία στιγμή να βρείτε έναν εύσχημο τρόπο να μπαλώσετε αυτό που σχεδιάζατε», σχολίασε ο κ. Ψαριανός και δήλωσε αποχωρώντας ότι «όλα αυτά που φέρατε ούτε μελετώνται ούτε συζητούνται και με το καροτσάκι που τα φέρατε με το ίδιο καροτσάκι τα παίρνουμε και δεν ψηφίζουμε τίποτα».