Στις 23 Ιανουαρίου 2019 θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλιου Επικρατειας, οι αιτήσεις Σωματείων συνταξιούχων (μεταξύ άλλων, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ – ήδη ΕΤΕΑ), κατά της Κυβέρνησης, ως προς τη μη εφαρμογή σειράς αποφάσεων του ΣτΕ, απο το 2015, αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, του ιδιωτικού τομέα – οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Την ημερομηνία προσδιόρισε η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ορίζοντας παράλληλα ως εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Σοφία Βιτάλη.
Το 2015, η Ολομέλεια του ΣτΕ- υπό τον τότε πρόεδρο, Σωτήριο Ρίζο- με τις υπ΄ αριθμ. 2287- 2290/2015 αποφάσεις της, είχε κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων, το έτος 2012, προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές, όπως αυτές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, καθώς και σε άλλες επιταγές του Συντάγματος.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012 , τονίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να συνδράμει στα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.
Σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, των περικοπών έπρεπε να προηγηθεί επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις τους στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών. Παράλληλα, δε, θα έπρεπε να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές.
Στον αντίποδα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε -το 2015- ότι με τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011 δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και τούτο, διότι οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».