Με την θετική ψήφο του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη που ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού ανεβάζοντας τον πήχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 154 από 153 που ήταν στον περσινό προϋπολογισμό (με την ψήφο της Θοδώρας Μεγαλοοικονόμου που είχε ενταχθεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) και με την προσχώρηση στην ΝΔ του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη που αυξάνει το δυναμικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας σε 78 βουλευτές, επισφραγίστηκε η διαδικασία ψήφισης του κορυφαίου νομοθετήματος.
Η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και αποτυπώνεται από τις παραπάνω μετακινήσεις βουλευτών αλλά και η οξύτατη σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη σε άκρως προεκλογικό φόντο, έφερε στην επιφάνεια τα διλήμματα και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τα διλήμματα αυτά τέθηκαν ξεκάθαρα από τους δυο αντιπάλους η αντιπαράθεση των οποίων είχε για άλλη μια φορά και έντονα φορτισμένα προσωπικά χαρακτηριστικά, προδιαγράφοντας το πλαίσιο της προεκλογικής «κόντρας» η οποία αναμένεται σφοδρή.
Το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του «Σκάι» και της «Καθημερινής», η υπόθεση ΔΕΠΑ και Πετσίτη, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου κατά την συζήτηση της σχετικής επερώτησης της ΝΔ, η επικείμενη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προσδιορίζοντας τον πραγματικό χρόνο των εκλογών, επισκίασαν την συζήτηση στην Βουλή.
Ενώ στο πεδίο της οικονομίας, μιας και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που αφορά την επόμενη μέρα, ουδείς έγινε σοφότερος. Τα επιχειρήματα των πολιτικών αρχηγών ήταν τα γνωστά. Αυτό όμως που ήρθε στην επιφάνεια με ένταση ήταν οι δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας από δω και στο εξής. Ουσιαστικά Τσίπρας και Μητσοτάκης έθεσαν το προεκλογικό δίλημμα πάνω στο οποίο θα στηρίξουν την εκλογική στρατηγική τους.
Η ΝΔ καταψήφισε τον προϋπολογισμό όχι μόνο για τις επιμέρους προβλέψεις του «αλλά μέσω αυτού συνολικά την κυβέρνηση», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλώντας την μάλιστα κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού, των σκανδάλων, της διαπλοκής και των εθνικών υποχωρήσεων. «Στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλιστα ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δείχνοντας ότι για την ΝΔ από δω και στο εξής η σύγκρουση θα είναι ανελέητη.
Επιπλέον, από σειρά τοποθετήσεων βουλευτών του κόμματος αλλά και από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη διαφάνηκαν και οι σαφείς ιδεολογικές διαφορές οι οποίες θα αντιπαρατεθούν στην πορεία προς τις εκλογές. Για την ΝΔ και όχι μόνο, ο στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων αυτός πρεσβεύει στο πεδίο των ιδεών, είναι ξεκάθαρος. Αποτυπώθηκε ακόμα και με την υιοθέτηση της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηθικός αυτουργός της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του «Σκάι», αλλά και την μομφή ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς «πνίγηκε σε έναν ορυμαγδό σκανδάλων».
Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε με σαφήνεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επενδύοντας στο παρελθόν των αντιπάλων του. «Αν εσείς θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί για αυτά που πιστεύει,
εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο», είπε στον κ. Μητσοτάκη, «και κυρίως για αυτά που δεν κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία». Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να ηττηθείτε ξανά γιατί αν όχι: θα καταστρέψετε εκ νέου το κοινωνικό κράτος, θα συρρικνώσετε ξανά τους μισθούς, για να κάνετε τα γούστα των επιχειρηματικών ελίτ, θα επαναφέρετε τη ζούγκλα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας, θα συσσωρεύσετε νέα ελλείμματα και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, θα επαναφέρετε το καθεστώς φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου, θα εφαρμόσετε νέο ασφαλιστικό Πινοσέτ και νέες περικοπές στις συντάξεις, θα διατηρήσετε το καθεστώς ασυλίας για υπουργούς που ελέγχονται για πράξεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον» κλπ. Αλλά και η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε πόσο απειλητικά έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα σε προεκλογική τροχιά.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή την σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Βουλής ότι φέρεται «σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο, λες και η Βουλή είναι το τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας», ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στα ξερονήσια και τις εξορίες άλλων εποχών. «Είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι για αυτά που κάνει αλλά για αυτά που πιστεύει. Η τελευταία φορά που κάποιοι αποφάσισαν να το κάνουν αυτό με την Αριστερά είναι όταν άνοιξαν τα ξερονήσια», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το βάθος του ιδεολογικού και πολωτικού χάσματος που υπάρχει και θα κυριαρχήσει στην πορεία προς τις εκλογές.