«Η πίστη και ο Χριστιανισμός δημιουργούν πολιτισμό» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Όλη η πόλη μια γιορτή – Χριστούγεννα 2018» που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης το Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η πίστη μας, ο Χριστιανισμός μας πέρα από όλα τα πνευματικά μηνύματα που στέλνει στις καρδιές μας, δημιουργεί πολιτισμό. Κι αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε. Ο πολιτισμός είναι στολίδι της ψυχής μας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως με την αρχιτεκτονική, την διακόσμηση, αλλά αυτό που μιλάει περισσότερο στην ψυχή μας είναι η μουσική. Απόψε, λοιπόν, όλα αυτά τα παιδιά με τους δασκάλους τους κατάφεραν να μας ανεβάσουν ψηλά και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αρχιεπίσκοπος εξήρε την πρωτοβουλία και την επιθυμία των μαθητών να ασχοληθούν με την μουσική, ενώ επεσήμανε, πως «όταν αφαιρέσεις από τον άνθρωπο τον πολιτισμό και την ψυχή του γίνεται σάρκα και τότε έρχεται η τραγωδία και η αποτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι «τέτοιες προσπάθειες είναι τα εμβόλια που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας και στην κοινωνία».
Σημείωσε, επίσης, ότι «ο Κύριος μας δίδαξε τα χαρίσματα που έχουμε να τα πολλαπλασιάσουμε, αλλά όχι να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, διότι τότε αυτό θα ήταν αίρεση. Καλούμαστε να τα μοιραζόμαστε για το κοινό καλό».
Ο αρχιεπίσκοπος προσέθεσε, ακόμη, ότι «αφού ο Θεός βοήθησε και έγιναν πολλά πράγματα που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα, τον πόνο, την πείνα και την δυστυχία», αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί και το νέο κέντρο Γηριατρικής, «περισσεύει χρόνος για να αφιερωθούμε σε αντίστοιχα έργα» και ανέφερε ότι «σε λίγο θα είναι έτοιμη η μουσική ακαδημία και θα γίνουν γρήγορα τα εγκαίνια».
«Εκεί θα είναι ο χώρος της μαθητείας και της προσφυγής σε όλους εκείνους που ασχολούνται με την μουσική, είτε είναι παραδοσιακή, είτε βυζαντινή, είτε ευρωπαϊκή. Έτσι, όλοι μαζί χωρίς να περιφρονούμε το χθες, χωρίς να είμαστε αγκυλωμένοι στο σήμερα, να βλέπουμε και το αύριο που έρχεται, για να μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ζωή» κατέληξε.