Η ΝΔ θέλει να επαναφέρει στη χώρα το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να την επιστρέψει στην αγκαλιά ΔΝΤ, ανέφερε παρεμβαίνοντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Στη ΝΔ αυτή τη στιγμή επικρατεί μεγάλη σύγχυση, στα ζητήματα της οικονομίας η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πετάξει λευκή πετσέτα, μετά την κατάρρευση όλου του αφηγήματος που έχτιζε επί μια τριετία, περί κατάρρευσης της οικονομίας, περί καταστροφής των βασικών παραγωγικών της ιστών και άλλα τέτοια που ακούγαμε με μεγάλη υπομονή», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «σήμερα η ΝΔ έχει αφήσει αυτό το καταστροφολογικό σενάριο στην άκρη και το έχει ρίξει είτε στην ακροδεξιά ρητορεία είτε στην προσπάθεια να παρουσιαστεί μεγάλος προστάτης των φτωχών». Στην πραγματικότητα όμως «ξεπατικώνει τις πιο ακραία νεοφιλελευθέρες πολιτικές» και επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά το βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά και σχολίασε όσα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει σε βάρος της κυβέρνησης. «Είπε ο κ. Σαλμάς για το ατομικό χρέος ότι οδηγήσαμε την οικονομία στην καταστροφή. Τώρα θα ακούσετε την πραγματικότητα. Στις 31/12/2014, έχουμε 3.386.145 μικροοφειλέτες με σύνολο οφειλών έως 3.000 ευρώ, συνολικό χρέος 1,8 δισ. ευρώ. Στις 1/12/2018 έχουμε 3.377.000 μικροοφειλέτες με σύνολο οφειλών έως 3.000 ευρώ, συνολικό χρέος 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή βρισκόμαστε κάτω από το ποσοστό στο οποίο βρισκόταν το ατομικό χρέος το 2014», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. «Για το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών δικηγόρων και μηχανικών, οι ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το ν. 4387 είναι χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που ίσχυαν με βάση το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση υπερφορολογογεί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «στα 35 δισ. ευρώ ήταν οι νέοι φόροι κατά την περίοδο 2010-2014, και στα 4 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι από το 2015-2018 και αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός δίνει δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης, δηλαδή αύξησης δαπανών και μείωσης φορολογίας».
«Κεντρικός στόχος του δικού μας προγράμματος είναι η αύξηση του εισοδήματος για την κοινωνική πλειοψηφία και τους εργαζόμενους», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είναι μια καθαρά ταξική επιλογή, με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, και αυτή ακριβώς η ταξική επιλογή βρίσκεται στον αντίποδα του πολιτικού σχεδίου που ευαγγελίζεται η ΝΔ.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε το κεντρικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού: «Ψηφίζουμε σήμερα τον πρώτο μεταμνημονιακό προυπολογισμό. Τον πρώτο προϋπολογισμό που μετά από δέκα χρόνια καταρτίζεται σε συνθήκες σχετικής οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας. Καταρτίζεται έξω από την ειδική μνημονιακή συνθήκη και χωρίς τους περιορισμούς της τεχνολογίας των αξιολογήσεων η οποία επέβαλε ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αναφέρθηκε σε όσα βρήκε και σε όσα έκανε η σημερινή κυβέρνηση για να φτάσουμε έως την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
«Αντίθετα η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι από τον ESM, χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς νέα μνημονιακή συμφωνία και χωρίς η χρήση του να εξαρτάται από τις εκθέσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης από την μεριά των θεσμών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ελευθερία», είναι «η δυνατότητα να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των θεσμών παρακολούθησης».
«Είναι προφανές ότι μια πιθανή επιλογή πιστοληπτικής γραμμής δεν θα εξυπηρετούσε τη χώρα. Δεν θα εξυπηρετούσε την κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θα εξυπηρετούσε την ανάγκη η χώρα να πατήσει στα πόδια της και να αναλάβει την ευθύνη της εκπόνησης της οικονομικής πολιτικής μετά από μια οκταετία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «μια πιθανή επιλογή πιστοληπτικής γραμμής θα εξυπηρετούσε άψογα το αφήγημα που επέμενε μέχρι τέλους να κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο στο οποίο υποτίθεται οδηγούσαν οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. Όταν αυτό το αφήγημα κατέρρευσε και δεν υπογράφηκε νέο μνημόνιο η ΝΔ παρόλα αυτά επέμεινε. Χαρακτήρισε τη νέα συνθήκη της μεταμνημονιακής παρακολούθησης ως 4ο άτυπο μνημόνιο. Με επιχείρημα την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων της 2ης αξιολόγησης».