Η Apple θα επενδύσει $1 δισ. στο Τέξας

Αποδίδουν οι πιέσεις Τραμπ να μη μεταφερθούν θέσεις απασχόλησης στην Κίνα

Την απαγόρευση της πώλησης των τελευταίων μοντέλων iPhone δέκατης γενιάς (XS και XR) στην Κίνα ζήτησε από κινεζικά δικαστήρια η επίσης αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Qualcomm Inc, η οποία κέρδισε ήδη μια προκαταρκτική διαταγή απαγόρευσης για τα παλαιότερα μοντέλα. Οι περιπέτειες των ευπώλητων συσκευών κινητών τηλεφώνων της Apple δεν περιορίζονται όμως επί κινεζικού εδάφους – όπου άλλωστε κατασκευάζονται ως επί το πλείστον οι συσκευές. Ξεκινούν από τις ΗΠΑ, με τις ασφυκτικές πιέσεις της διακυβέρνησης Τραμπ και του ίδιου του προέδρου προκειμένου να μη μεταφέρει η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία τεχνογνωσία και απασχόληση στην Κίνα.

Οι πιέσεις αυτές φαίνεται πως αποδίδουν, καθώς την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία που ίδρυσε ο ιδιοφυής Στιβ Τζομπς ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της στο Διαδίκτυο ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια για την επέκταση και την κατασκευή νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Οστιν του Τέξας, ικανών να «στεγάσουν» περί τις 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Νέες μονάδες παραγωγής θα δημιουργήσει επίσης η Apple στο Κάλβερ Σίτι, στο Σιάτλ και στο Σαν Ντιέγκο, ενώ θα επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Πίτσμπουργκ και στο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Υποσχέσεις

Η Apple στην ανακοίνωσή της υπόσχεται να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες περιοχές στις ΗΠΑ για να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη. «Με το νέο επεκτατικό πλάνο που ανακοινώνουμε τιμάμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ. Η είδηση έδωσε ώθηση στη μετοχή της Apple κατά λιγότερο από 1% το πρωί της Πέμπτης (έφθασε στα 170,29 δολάρια) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συμπτωματικά την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ότι οι αιτήσεις για εξεύρεση εργασίας έπεσαν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 49 ετών!

«Πρώτα η Αμερική»

Η Apple προτίθεται να ανεγείρει νέο εργοστάσιο στο Οστιν, στην πόλη αυτή του Τέξας, ωστόσο φιλοξενεί ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της (μετά τη μονάδα του Κουπερτίνο όπου εδρεύει άλλωστε η εταιρεία), στην οποία απασχολούνται περίπου 6.200 εργαζόμενοι. Πέραν της Apple και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ.

Η γιγαντιαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για την κατασκευή νέου «κάμπους» στη Νέα Υόρκη, ενώ η Google έχει εγκαινιάσει ήδη νέο εργοστάσιο στο Μπόλντερ. «Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί με το πρόγραμμά του «Πρώτα η Αμερική» να επαναπατρίσει από την Ασία στις ΗΠΑ βιομηχανικές θέσεις εργασίας και οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να αποφύγουν τη σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο» αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters.

Οι πατέντες

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα κινεζικό δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση της πώλησης ορισμένων παλαιότερων μοντέλων iPhone της Apple κρίνοντας ότι η εταιρεία παραβίασε δύο κατοχυρωμένα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm. «Προτιθέμεθα να ζητήσουμε δικαστικά την απαγόρευση για τρία ακόμα μοντέλα iPhone» δήλωσε στους «Financial Times» ο ειδικευμένος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δικηγόρος Ζιανγκ Χονγκιί της Lexfield Low Offices. Είναι απολύτως παγκοσμιοποιημένη η κόντρα Apple – Qualcomm για τις ευρεσιτεχνίες, καθώς εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις σε δικαστήρια πολλών χωρών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.