Μια υπόθεση ακροδεξιών αστυνομικών αναδεικνύει στην πρώτη της σελίδα η Süddeutsche Zeitung στην περιοχή της Φρανκφούρτης. Οι πέντε αστυνομικοί δεν αντάλλασσαν μόνο ακροδεξιές σκέψεις αλλά ένας από αυτούς έστειλε ένα απειλητικό ανώνυμο γράμμα σε μια δικηγόρο ότι θα σκοτώσει την κόρη της.
Η εφημερίδα στο σχόλιό της επισημαίνει: «Είναι κάποιοι λίγοι αστυνομικοί που αμαυρώνουν τόσο άσχημα το όνομα του θεσμού, στον οποίο εργάζονται. Είναι μόνο κάποιοι λίγοι που κάνουν πλάκα με ναζιστικά σύμβολα ή με ρατσιστικά σχόλια στο whatsapp, όπως τώρα συμβαίνει στη Φρανκφούρτη…
Ωστόσο συχνά στην αστυνομία επιδεικνύεται μια λάθος επιείκεια σε αυτούς τους λίγους. Και γι αυτό υπαίτιοι είναι πολλοί». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Λείπει συχνά η κατανόηση για το πόσο πολύ πλήττεται η εμπιστοσύνη στην αστυνομία με αυτές τις απεχθείς υποθέσεις.
Η ακροδεξιά προπαγάνδα δεν δίνει δεκάρα για το Σύνταγμα. Αυτό και μόνο όμως θα αρκούσε για να απαλλαχθεί ένας αστυνομικός άμεσα από τα καθήκοντά του».
Δικαίωμα να διαδηλώνεις αλλά όχι να καταστρέφεις
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Η εφημερίδα γράφει: «Μόνο 179 συλλήψεις; Αυτό ασφαλώς θα ήταν ένα θαυμάσιο, ένα ήσυχο Σάββατο στη Γαλλία. Πρέπει να παραδεχθούμε ωστόσο πως σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» ήταν λιγότερο καταστροφικές.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πάντως ότι λόγω των υποχωρήσεων του Προέδρου Μακρόν, θα χάσουν οι κινητοποιήσεις σε παλμό σε βάθος χρόνου. Ίσως αυτή τη φορά να έπαιξε ρόλο το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο. Αλλά και ο καιρός του Δεκεμβρίου δεν σε προδιαθέτει να μένεις έξω περισσότερο από όσο χρειάζεται». Η FAZ συνεχίζει: «Ωστόσο λίγα πράγματα μπορεί να διακρίνει κανείς όσον αφορά τη λογική. Οι διαδηλώσεις είναι στις δημοκρατίες τμήμα της πολιτική κουλτούρας. Τα όργια της βίας, όπως τα έζησε η Γαλλία εδώ και αρκετές εβδομάδες, όμως όχι».
Καλή η συμφωνία για το κλίμα αλλά όχι επαρκής
Στην ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των ΗΕ για το Κλίμα αναφέρεται η Kölner Stadtanzeiger, η οποία σχολιάζει: «Με δεδομένες τις πολλές γεωπολιτικές διαμάχες αποτελεί μικρό θαύμα ότι στο Κατοβίτσε αποφασίστηκε ένα κείμενο με ένα πλαίσιο κανόνων για την επίτευξη των στόχων αναφορικά με την προστασία του κλίματος.
Προϋπόθεση γι αυτό ήταν συμφωνία σε έναν κοινό παρονομαστή. Αλλά αυτό είναι ταυτόχρονα και η αδυναμία του κειμένου, διότι δεν είναι σαφές, δεσμευτικό και καθόλου φιλοδόξο. Η 24η Διάσκεψη των ΗΕ για το Κλίμα κατέγραψε μικρή πρόοδο στη διεθνή πολιτική για το κλίμα, αλλά είναι πραγματικά πολύ μικρή, τώρα που απαιτούνται πιο γρήγοροι ρυθμοί και αλλαγή πολιτικής».
Τέλος, για το ίδιο θέμα η Nürnberger Nachrichten επισημαίνει: «Το πλαίσιο του κανονισμού που θα ρυθμίζει στο μέλλον διεθνώς τις μετρήσεις των εκπομπών CΟ2 δεν αφήνει ‘παραθυράκια’ για να παρουσιάζει κανείς, πιο ωραία από ότι είναι στην πραγματικότητα, τις πολιτικές του. Για το λόγο αυτό καταγράφηκε σημαντική πρόοδος που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Ωστόσο, ένα πλαίσιο κανόνων δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση ούτε ενός γραμμάριου εκπομπών CΟ2 ή άλλων ρύπων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει μεμονωμένα τα κράτη να θέσουν στόχους και να τους τηρήσουν».
Μαρία Ρηγούτσου