Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους από ΟΗΕ – Παλαιστινιακή Αρχή

Το Σχέδιο θέτει ως προτεραιότητα 1,4 εκατ. Παλαιστινίους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, ύδρευση και αποχέτευση, ανέφερε ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Παλαιστινιακή Αρχή απηύθυναν σήμερα έκκληση να δοθεί στους Παλαιστινίους την επόμενη χρονιά ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες, καθώς η χρηματοδότηση έχει φθάσει «σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης για το 2019 αναφέρει επιγραμματικά 203 προγράμματα και έργα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν από 88 διαφορετικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Σχέδιο θέτει ως προτεραιότητα 1,4 εκατ. Παλαιστινίους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, ύδρευση και αποχέτευση, ανέφερε ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων τη χρηματοδότηση που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την κλιμάκωση των επιθέσεων με στόχο να απονομιμοποιηθεί η ανθρωπιστική δράση», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο ΜακΓκόλντρικ.

Αν και χρειάζεται «πολλή περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο ΜακΓκόλντρικ, το σχέδιο «αντανακλά αυτό που μπορούμε ρεαλιστικά να επιτύχουμε σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο υπάρχουν πολλοί περιορισμοί».

Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τη χρηματοδότησή τους προς τους Παλαιστινίους, καθώς και προς την υπηρεσία του ΟΗΕ που προσφέρει αρωγή σε συνολικά 5 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ υπόσχονταν πέρυσι στην υπηρεσία 365 εκατ. δολάρια αλλά κατέβαλαν μόνο την πρώτη δόση των 60 εκατ. δολαρίων πριν ανακοινώσουν τον Αύγουστο ότι αναστέλλουν όλες τις μελλοντικές χορηγήσεις.

Η κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς μέσο πίεσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να ξεκινήσει ξανά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να συστήσουν κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, στις οποίες μεσολαβούσαν οι ΗΠΑ, κατέρρευσαν το 2014 και η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ξαναρχίσουν έχει μέχρι στιγμής σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Περίπου το 77% των κεφαλαίων που ζητούνται για το Σχέδιο του 2019 θα κατανεμηθούν στη Γάζα, σύμφωνα με τους φορείς που κάνουν την έκκληση για τη χορήγηση της βοήθειας, διότι αυτή η πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «δεινή ανθρωπιστική κατάσταση», ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια αποκλεισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις, τις πολιτικές διαμάχες μεταξύ των ίδιων των Παλαιστινίων και τις βαριές απώλειες από τις διαδηλώσεις και τις εχθροπραξίες.

«Το ανθρωπιστικό πλαίσιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζει να επιδεινώνεται, λόγω των παραβιάσεων της ισραηλινής κατοχής σε μια περίοδο έλλειψης πόρων και μείωσης των κεφαλαίων λόγω της πολιτικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σε δήλωση ο Παλαιστίνιος υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Ιμπραήμ Αλ-Σάερ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.