Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ του Brexit μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την οποία θα υποβάλλει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος προανήγγειλε ότι θα προβεί σε αυτή την περισσότερο συμβολική κίνηση που δεν έχει όμως ουσιαστικό χαρακτήρα.
Σε περίπτωση που οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν επί της πρότασης δυσπιστίας, η Μέι δεν αναμένεται να καθαιρεθεί ή να παραιτηθεί ακόμα και σε περίπτωση που ηττηθεί. Η απόφαση εκ της διαδικασίας εναπόκειται στην κυβέρνηση
Μάλιστα, μιλώντας για την κίνηση του αυτή ο Κόρμπιν επικαλέστηκε την αλλαγή ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.
«Πολλά μέλη αυτού του σώματος ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε η ίδια.
Μετά από την δυσκολότερη εβδομάδα της θητείας της, η Τερέζα Μέι ενημερώνει το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής για τα όσα διαμείφθηκαν στις Βρυξέλλες και την απόφασή της να διαπραγματευθεί έως την τελευταία στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tο δημοψήφισμα θα προκαλέσει βαθύ πλήγμα στην δημοκρατική νομιμότητα και θα κλονίσει, περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε πριν τη συνεδρίαση της Βουλής η βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Τερέζα Μέι άσκησε επίσης δριμεία επίθεση κατά των πρώην πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν την προσπάθεια της να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες στο θέμα του «backstop», δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία για όσο θα διαρκέσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times με δεδομένη την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών να επαναδιαπραγματευθούν την υπογεγραμμένη από τις δύο πλευρές, συμφωνία, η πρωθυπουργός πιέζεται από ομάδα υπουργών να την καταθέσε προς ψήφιση στη Βουλήι ως έχει. Πρόταση που απορρίπτει η Τερέζα Μέι, η οποία πιστεύει πως βλέποντας το αδιέξοδο και υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, οι Βρυξέλλες θα ομονοήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διάρκειας του backstop.
Υπέρ του δημοψηφίσματος τάσσονται τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, η συντριπτική πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος, πλην της ηγεσίας του και μεγάλος αριθμός των βουλευτών της συμπολίτευσης. Το επιχείρημά τους είναι ότι δυόμιση χρόνια μετά το πρώτο δημοψήφισμα οι πολίτες γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει ένα άναρχο brexit και αυτή το φορά θα αποφανθούν με την λογική κι όχι με το θυμικό τους.