Παρέλαβε… χάος, όπως κάθε νέα διοίκηση που διαδέχεται την προηγούμενη. Υποσχέθηκε να βάλει τάξη, να ενισχύσει τους «ερασιτέχνες», να πάψει να αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, να εξορθολογίσει και βέβαια να «φέρει πίσω τις Κυριακές μας» στο κεντρικό μότο της νέας εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η νέα ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου είναι «εδώ», κοντά ενάμιση χρόνο πια, και αν μη τι άλλο καλό θα ήταν να κρύψει κάπου καλά την προεκλογική ατζέντα της.
Γιατί δεν είναι απλά έξω από το πλάνο της, αλλά στην πραγματικότητα δίνει την εντύπωση πως ένα νέο σκάνδαλο λαμβάνει χώρα, με την κυβέρνηση να χειροκροτεί αμέριμνη και με εκατ. ευρώ να χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς. Τα έξι από αυτά; Στο νέο μισθολόγιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εξι εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα «χρυσά παιδιά» της Εξυγίανσης, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ (!) στις τσέπες των 20 πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών. Απαραίτητη λεπτομέρεια: από τους 20 αυτούς καλοπληρωμένους, οι 15 προσλήφθηκαν ή μονιμοποιήθηκαν με πολύ μεγαλύτερες αποδοχές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Την περίοδο δηλαδή που πρόεδρος είναι ο Βαγγέλης Γραμμένος! Αλήθεια, ακούει κάποιος εισαγγελέας;
Συμπεριφορές καρμπόν
Ακόμα και αν δεν γνώριζε κανείς ότι αυτή η διοίκηση στηρίχθηκε και στηρίζεται από την κυβέρνηση, το καταλαβαίνει αμέσως. Αρκεί μια αντιπαραβολή των όσων έταζε και των όσων κάνει. Συμπεριφορές καρμπόν. Για παράδειγμα, η προηγούμενη διοίκηση ώς το 2015 είχε 89 υπαλλήλους, αριθμός μεγάλος αλλά όχι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του 2001, της εποχής της προεδρίας – νυν πανίσχυρου διευθύνοντος συμβούλου της Σούπερ Λίγκας – Βασίλη Γκαγκάτση που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 81. Βασικός στόχος της παράταξης του Βαγγέλη Γραμμένου λοιπόν (ή τέλος πάντων ένας από τους βασικούς στόχους) ήταν και να περιορίσει αυτόν τον αριθμό των εργαζομένων στο Πάρκο Γουδή, αλλά κυρίως να ρίξει το ετήσιο μισθολογικό κόστος που άγγιζε τα 3,5 εκατ. ευρώ. «Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ.
Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με περισσότερα από 10.000 ευρώ. Μισθός μεγαλύτερος από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του» έλεγε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ποια να είναι η άποψή του άραγε σήμερα, που οι υπάλληλοι της ΕΠΟ ξεπερνούν τους 150 και το μισθολόγιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε κόστος, όντας πια υπόθεση των 6 εκατ. ευρώ;
Golden boys
Σίγουρα η ερώτηση έχει ενδιαφέρον. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως έχει η πληροφορία πως ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του βουλευτή πια Κοντονή. Ο Νικόλαος Μπάρτζης! Κοστίζει κάτι παραπάνω από τον Αλέξανδρο Χολέβα, στενό συνεργάτη του νυν υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Στελέχη της Εξυγίανσης. Και του νυν, και του πρώην! Ο Μπάρτζης βέβαια με το ζόρι χωρά στο top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων (9ος στη σχετική λίστα), ο δε Χολέβας είναι στο 12. Υπάρχουν πολλοί που τους προσπερνούν και αφήνουν πίσω – μιας και το έθεσε τότε ο Σταύρος Κοντονής – και τις μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας (11.561 ευρώ, μιας και το βρήκαμε πρόχειρο), αλλά και του Πρωθυπουργού της χώρας (7.644 ευρώ).
Ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, για παράδειγμα, Μέλο Περέιρα. Ο ισπανός βοηθός του Φερνάντο Μαρίν (με τον οποίο ο Πορτογάλος δεν ανταλλάσσει πια ούτε καλημέρα) που ήρθε να απομακρύνει τους Ελληνες Τριτσώνη και Κουκουλάκη από τους ορισμούς των διαιτητών (μετά το περσινό πάρτι που έφτασε ώς την UEFA). Και ο Τριτσώνης με τον Κουκουλάκη όμως δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Τυπικά άλλαξαν πόστα, ουσιαστικά οι αρμοδιότητες είναι ίδιες (γιατί ο Περέιρα τον Τριτσώνη εμπιστεύεται). Και κυρίως οι αμοιβές τους: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζουν να περνούν και οι δύο τον Προκόπη Παυλόπουλο! Για να το κάνουμε ακόμη πιο κατανοητό: οι τέσσερις της διαιτησίας, μόνο, στοιχίζουν κάτι παραπάνω από 60.000 ευρώ τον μήνα. Κάτι παραπάνω από 720.000 ευρώ τον χρόνο για να στέλνουν τους διαιτητές στα γήπεδα την Κυριακή.
Και να είχαμε έστω κανονικές διαιτησίες; Ετσι όπως τα έχει κάνει η Εξυγίανση στη Σούπερ Λίγκα, η ΚΕΔ έπρεπε να πληρώνει, όχι να πληρώνεται. Εκτός αν τελικά το έχουμε καταλάβει εμείς λάθος. Εκτός δηλαδή αν οι άνθρωποι κάνουν αυτό που πρέπει, απλά το «πρέπει» είναι διαφορετικό από το… αυτονόητο. Οχι, πείτε μας, δεν θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να παρέμβει κάποια στιγμή ένας εισαγγελέας για αυτό το πάρτι που συμβαίνει στην πλάτη του ελληνικού λαού;
Ποια ανταπόδοση;
Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, τυπικά είναι νόμιμο. Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα χρήματα από τις χορηγίες στις εθνικές ομάδες, τα πρόστιμα στις ΠΑΕ, στους ποδοσφαιριστές για τις κάρτες που δέχονται, τα παράβολα από την έκδοση δελτίων, ποσοστό από τις μεταγραφές κ.τ.λ., ενίοτε η κρατική επιχορήγηση.
Στην ουσία όμως ο μηχανισμός της Ομοσπονδίας λειτουργεί για να ανταποδίδει τα χρήματα που κερδίζει. Να τα επιστρέφει στο ποδόσφαιρο. Οχι να στήνει φαγοπότι, κατασπαταλώντας εκατ. ευρώ για τα «δικά μας παιδιά». Οχι να προκαλεί την κοινωνία με μισθούς πέρα από τη λογική και με προσλήψεις που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Οπως φαίνεται, όμως, αυτά είναι… ψιλά γράμματα. Να «ναι καλά η Εξυγίανση και τα πρωτοπαλίκαρά της.