Σε άλλες εποχές θα ήταν ανεπιθύμητος στο Ισραήλ, όπως και κάθε ακροδεξιός. Ωστόσο ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, έγινε δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη.
Επί Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει συνάψει δεσμούς με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, όπως με τον Σαλβίνι και τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, οι οποίοι εκπροσωπούν κόμματα που κλείνουν το μάτι στον νεοφασισμό και στον αντισημιτισμό. Αλλοι από τους νεοαποκτηθέντες φίλους του Νετανιάχου, όπως ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δηλώνουν πρόθυμοι να μεταφέρουν την πρεσβεία της χώρας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Τα τελευταία χρόνια, όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου κλίνει όλο και πιο δεξιά, η κάποτε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς στην Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Ισραηλινοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοεβραίοι, ιδίως της νέας γενιάς, στρέφουν την πλάτη στο Ισραήλ. Παράλληλα, οι σχέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γίνονται όλο και πιο ψυχρές λόγω της στάσης του ισραηλινού πρωθυπουργού στο Παλαιστινιακό και του ρόλου που έπαιξε στην κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.
Γι’ αυτό ο Νετανιάχου στράφηκε σε νέους φίλους, όπως ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος δικαιολογεί το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας και τουιτάρει υπέρ του Μουσολίνι, ενώ ο δεύτερος υμνεί συνεργάτες των Ναζί στην Ουγγαρία και περιλαμβάνει αντισημιτικά συνθήματα στην προεκλογική του εκστρατεία.
«Το Ισραήλ που βλέπουν [οι Σαλβίνι και Ορμπαν] είναι ένα κράτος με εθνοτική ομοιογένεια, υπερεθνικιστικές φαντασιώσεις και μεγάλη στρατιωτική ισχύ που αντιστέκεται στον ισλαμικό κόσμο» έγραψαν οι «New York Times». «Γι’ αυτό επεδίωξαν και πέτυχαν καλές σχέσεις με τον δεξιό συνασπισμό που κυβερνά τη χώρα».
Στην αρχή της εβδομάδας, προτού αναχωρήσει για την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Σαλβίνι συνέδεσε τον αυξανόμενο αντισημιτισμό με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αλλωστε οι Σαλβίνι, Ορμπαν και λοιποί αντικρούουν τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού αντιτάσσοντας τη υποστήριξη που προσφέρουν στο Ισραήλ.
Ο αντισημιτισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι σε άνοδο και κορυφώθηκε με την πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο. Πολλοί Αμερικανοί θεώρησαν υπεύθυνη τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση, όμως, όπως τονίζει η «Washington Post», η κυβέρνηση Νετανιάχου και ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον έκαναν το παν για να υπερασπιστούν τον Τραμπ.
Για τον Νετανιάχου, ο μοναδικός «αντισημιτισμός» που έχει σημασία είναι οι επικρίσεις για το κράτος του Ισραήλ που διοικεί. Γι’ αυτό είναι πρόθυμος να δεχτεί τον ρεβιζιονισμό του Ολοκαυτώματος που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες όμως υποστηρίζουν πιο ενεργά το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Η πρακτική αυτή του Νετανιάχου ανησυχεί πιο φιλελεύθερους Εβραίους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. «Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό ότι ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του αγκαλιάζουν ακροδεξιούς ηγέτες με ξενοφοβική ιδεολογία και αυταρχικές τάσεις», είπε στην «Washington Post» ο Τζέρεμι Μπεν-Αμι, πρόεδρος της εβραιοαμερικανικής προοδευτικής οργάνωσης J Street. «Με τον ζήλο της να διατηρήσει την κατοχή και να απορρίψει κάθε κριτική της πολιτικής της απέναντι στους Παλαιστινίους, η ισραηλινή Δεξιά αισθάνεται σαφώς συγγένεια με άλλους υπερεθνικιστές ηγέτες που δαιμονοποιουν εθνοτικές μειονότητες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατικούς θεσμούς. Συντασσόμενη με τον Ορμπαν, τον Σαλβίνι και τους ομοίους τους, η ισραηλινή κυβέρνηση αγνοεί τις βαθιές ανησυχίες των εβραίων ηγετών της Ευρώπης και ξεχνά το ιστορικό μάθημα ότι κάθε κυβέρνηση που βάζει στο στόχαστρο μειονότητες και υπονομεύει τη φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί τελικά απειλή για τον εβραϊκό λαό».
Μόνο ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, με τον οποίο δεν συναντήθηκε ο Σαλβίνι κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα, έχει πάρει αποστάσεις από τα ανοίγματα του Νετανιάχου προς ακροδεξιούς. «Είναι αδύνατο να λέει κάποιος ότι θαυμάζει το κράτος του Ισραήλ και επιθυμεί σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ αλλά να είναι παράλληλα νεοφασίστας» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN.