Στον γερμανικό Τύπο δημοσιεύεται πλήθος σχολίων για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο. «Διστακτική ανάκαμψη στην Ελλάδα» διακρίνει ο αυστριακός Τύπος.
Για την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου η εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει: «Ο κίνδυνος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μπορεί να περιοριστεί, αλλά δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Τσιμέντο και σίδερα δεν μπορούν να εμποδίσουν κάποιον να αρχίσει απλά να πυροβολεί. Γι’ αυτό και πρέπει να μπουν στο στόχαστρο μοναχικοί λύκοι όπως ο Άνις Αμρί και ο Σερίφ Σ. Άνθρωποι δηλαδή που δεν είναι ενταγμένοι στην κοινωνία και οι οποίοι δεν βλέπουν άλλη λύση από το να εκφράσουν την προσωπική τους αποτυχία με ένα ισλαμιστικό μήνυμα. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή την υπόθεση είναι ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η διασυνοριακή μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι περιπτώσεις του Βερολίνου και του Στρασβούργου υπογραμμίζουν όσο ποτέ άλλοτε την ευρωπαϊκή διάσταση της τρομοκρατίας. Όλα δείχνουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Για το ίδιο θέμα η Reutlinger Generalanzeiger: «Άγνωστο παραμένει εάν οι μάταιες αστυνομικές προσπάθειες εντοπισμού του το πρωί της Τρίτης τον ενθάρρυναν για να προβεί στην αιματηρή πράξη το βράδυ. Το ότι ο δράστης που προφανώς είχε τρομοκρατικό κίνητρο, επέλεξε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, καταδεικνύει ενδεχομένως ότι και εδώ στόχος ήταν ο δυτικός και χριστιανικός τρόπος ζωής και πολιτισμός. Ίσως όμως και όχι. Διότι όταν καταστραμμένοι τύποι ψάχνουν απλώς λόγο για τις ανούσιες πράξεις τους, τους βρίσκουν».
Η Stuttgarter Zeitung αναφέρει: «Το αντίθετο της ειρήνης είναι η βία και εξίσου καταστροφικός είναι ο φόβος για πιθανή βία. Πρέπει να αρνηθούμε στους δράστες αυτό το συναίσθημα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε το φόβο μας. Ο φόβος δεν επιτρέπεται να απλωθεί πάνω μας σαν μια παγερή σφαίρα. Πρέπει να τον καταπολεμούμε όταν φουντώνει μέσα μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες και γήπεδα, να μπαίνουμε στο μετρό και να πηγαίνουμε σε χριστουγεννιάτικες αγορές».
«Διστακτική ανάκαμψη στην Ελλάδα»
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Διστακτική ανάκαμψη στην Ελλάδα». Στο άρθρο επισημαίνεται: «Η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης, αλλά η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα ίχνη της. Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με ένα κοινωνικό μέρισμα».
Το άρθρο αναφέρεται καταρχάς στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της τραγικής δέκατης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «Μια δεκαετία μετά οι διαμαρτυρίες παραμένουν έντονες, αλλά όχι ακραίες. Αυτό σχετίζεται μάλλον και με το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ξεπεραστεί ως ένα βαθμό και στο μεταξύ οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το νοιώθουν αυτό».
Η δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία που δείχνουν μια ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: «Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 18,6%, δυο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί όμως το μεγαλύτερο ποσοστό μη απασχολούμενων στην ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας κυμαίνεται στο 8%. Όπως την περασμένη χρονιά, έτσι και φέτος οι πολίτες που έχουν ανάγκη μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 350 και 1.350 ευρώ. Συνολικά η κυβέρνηση διαθέτει 1,3 δις ευρώ για αυτή τη δράση. Στόχος είναι οι πιο φτωχοί πολίτες, κυρίως άνεργοι, να περάσουν πιο εύκολα το χειμώνα».
«Ελεύθερη κολυμβήτρια»
Κάθε τόσο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπόθεση της νεαρής κολυμβήτριας από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι, η οποία κρατούνταν στην Ελλάδα κατηγορούμενη μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε δίκτυο διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Με αφορμή το ξεκίνημα των σπουδών της στο Βερολίνο αυτές τις μέρες, η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στην περίπτωση της 23χρονης. Υπό τον τίτλο «Ελεύθερη κολυμβήτρια» η εφημερίδα διηγείται την πολυτάραχη ιστορία της, από την πρώτη άφιξή της στη Γερμανία, την επιστροφή της στην Ελλάδα για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες, μέχρι τη φυλάκιση και απελευθέρωσή της. Ωστόσο όπως σημειώνεται, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ καθώς τους επόμενους μήνες θα κριθεί εάν θα ασκηθεί αγωγή εναντίον της στην Ελλάδα.
Αλεξάνδρα Κοσμά