«Σύννεφα» στον ορίζοντα της ανάπτυξης στην ευρωζώνη βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Μάλιστα η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2018 και 2019 στο 1,9% και 1,7% αντιστοίχως, από 2% και 1,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Παρά ταύτα η ΕΚΤ ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα ότι τερματίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (QE) στο τέλος του έτους, θέτοντας έτσι τέλος, σε μία ιστορικής σημασίας πολιτική, για την τόνωση ευρωπαϊκής οικονομίας .
Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, «ο κίνδυνος στο μέτωπο της ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι, που προς το παρόν δεν έχουν διαταράξει την ισορροπία του συστήματος, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κυρίως τις επιπτώσεις από το κύμα προστατευτισμού που τείνει να επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κράτη που κατατάσσονται στις αναδυόμενες αγορές. Επιπροσθέτως, αρνητικά επηρεάζει την ανάπτυξη η μεγάλη αστάθεια που εμφανίζουν οι χρηματαγορές.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, για όσο καιρό χρειαστεί, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένοι κίνδυνοι που εγκυμονεί το εξωτερικό περιβάλλον της ευρωζώνης για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξάλλου αποκλίσεις από το στόχο του 2% εμφανίζει και ο πληθωρισμός καθώς η νεότερη πρόβλεψη τον εμφανίζει να απομακρύνεται από το στόχο τόσο φέτος όσο και το 2019 και να κινείται με ρυθμό 1,6% έναντι 1,7% που προέβλεπε η ΕΚΤ στις φθινοπωρινές προβλέψεις, ενώ για φέτος προβλέπεται να κλείσει στο 1,7% έναντι 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο διάστημα 2018- 2019 (για το 2020 και το 2021 η πρόβλεψη για το ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ παραμένει στο 1,7% και 1,5% αντιστοίχως), σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ντράγκι προκάλεσαν πιέσεις στο ευρώ το οποίο υποχώρησε στα 1,1332 δολ.