Στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τους 27 είναι όχι απλά η καλύτερη δυνατή, αλλά η μόνη δυνατή φέρεται να επέμεινε η γερμανίδα καγκελάριος στη συνάντησή της με την βρετανίδα ομόλογό της, Τερέζα Μέι.
Η Τερέζα Μέι πραγματοποιεί νέο, έκτακτο γύρο συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) μετά την χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός της ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Όπως είπε, κατέστησε ξεκάθαρο στην Μέι πως η συμφωνία δεν είναι υπό επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθούν κάποιες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις υπογραμμίζει πόσο στενά είναι τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμών.
Μήνυμα στην Τερέζα Μέι για το Brexit έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Πιο συγκεκριμένα, ως «έκπληξη» στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής χαρακτήρισε το Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία», αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της.
Ωστόσο, σημείωσε πως θα «εκμεταλλευτούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία» της συμφωνίας, χωρίς να «ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις».
Υπό ασφυκτική πίεση η Μέι
Την ίδια ώρα, ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούν να συνταχθεί μαζί τους και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας, υπογράφουν από κοινού οι επικεφαλής τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που διανύει η χώρα αυτή τη στιγμή αποτελεί συνταγματική και εθνική κρίση.
Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, και των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας.
Σε αυτήν υποστηρίζουν ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, δεν αφήνει άλλη επιλογή στους ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης από την πρόταση μομφής. Εκφράζουν μάλιστα την πρόθεσή τους, να καταθέσουν την πρόταση στο Κοινοβούλιο με την ελπίδα να συνταχθεί μαζί τους και ο επικεφαλής των Εργατικών.
Νωρίτερα, επικράτησε σύγχυση όσον αφορά το θέμα, καθώς είχε διαρρεύσει η είδηση ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα της.
Με ανάρτησή της στο Twitter, επικαλούμενη τις «πηγές της στο ERG», η πολιτική συντάκτρια του δικτύου Μπεθ Ρίγκπι ανέφερε ότι «ορισμένοι βουλευτές» των Συντηρητικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης της Μέι από την ηγεσία.
Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει 48 Συντηρητικοί βουλευτές να καταθέσουν επιστολές στον πρόεδρο της λεγόμενης Επιτροπής 1922, τον Γκρέιαμ Μπρέιντι. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν την καταψηφίσουν οι 158 από τους 315 βουλευτές του κόμματος.
Ωστόσο, η εφημερίδα Sun διέψευσε τις πληροφορίες της Ρίγκπι, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. «Οι φίλοι του Γκρέιαμ Μπρέιντι λένε ότι δεν έχει ακόμη στην κατοχή του 48 επιστολές», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης Τομ Νιούτον Νταν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μέι απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.