Ένα μανιφέστο επτά σημείων, με το οποίο ζητούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του πλανήτη να μείνουν πιστές στο πνεύμα και το γράμμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και να διασφαλίσουν ότι η φωνή και τα δικαιώματα των γυναικών θα έχουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών μετανάστευσης, παρουσίασαν στο Μαρακές οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών και των μεταναστών.
Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων «Women in Migration Network» και «Oxfam», στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, στόχος είναι να καταστεί σαφές ότι το Σύμφωνο δεν θα πρέπει απλώς να περικλείει ζητήματα φύλου αλλά και να αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των γυναικών στην παγκόσμια μεταναστευτική διαδικασία.
Η επιτυχία του Συμφώνου θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από το πώς θα διασφαλίσει τις πολιτικές και τις πρακτικές αλλαγές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν τη συχνά άνιση και τραυματική εμπειρία που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν την οδό της μετανάστευσης, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου από εκπροσώπους των δύο οργανώσεων.
Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της παρουσίασης του συγκεκριμένου μανιφέστου στην 70η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σημειώθηκε πως η δέσμευση των κυβερνήσεων απέναντι στα δικαιώματα των μεταναστών αποτελεί σημαντική συμβολή στην παγκόσμια δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.
Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει επτά σημεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, την «πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή» των γυναικών και κοριτσιών που βρίσκονται σε μεταναστευτική πορεία στις πολιτικές εκείνες που έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τον σεβασμό στην αρχή της «μη διάκρισης», υπό την έννοια ότι θα σταματήσει κάθε μορφή διακρίσεων απέναντι στις γυναίκες μετανάστριες και θα διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους σε μια σειρά από τομείς (δημόσιες υπηρεσίες, σύστημα υγείας, εργασιακά δικαιώματα κ.ά.).
Τονίζεται ακόμα στο σχετικό κείμενο, η ανάγκη για τερματισμό κάθε μορφής βίας απέναντι στις γυναίκες και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη προκειμένου να καταγγέλλουν τις εναντίον τους εγκληματικές πράξεις χωρίς να κινδυνεύουν με κράτηση ή απέλαση. Επίσης, η διασφάλιση ασφαλών μεταναστευτικών διαδρομών, του δικαιώματος σε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όταν διασχίζουν διεθνή σύνορα, αλλά και του να μην υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής μεταναστριών (ή και οικογενειών) σε χώρες όπου έχουν υποστεί βία ή άλλης μορφής απάνθρωπη μεταχείριση. Υπογραμμίζεται ακόμα η ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή στην αναπτυξιακή διαδικασία.