Το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας της τουρκικής εφημερίδας «Aydinlik» το οποίο υποστηρίζει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε σχετική έκθεση στην Άγκυρα έπειτα από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ», αναφέρει μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην ιστοσελίδα της, ότι μετά την υποβολή της πρότασης τον περασμένο Αύγουστο, από το αρχηγείο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε ήδη τον σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες.
Η σύγχρονη ναυτική βάση, όπως χαρακτηρίζεται, θα κατασκευαστεί σε έκταση 280 χιλιάδων εκταρίων. Σε αυτήν θα εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να δέχεται φρεγάτες, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα και σε αυτή – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες – θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ ο οποίος πραγματοποίησε ο ίδιος επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, προτείνει όπως η βάση να γίνει στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου. Ο Τούρκος ναύαρχος, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, συζήτησε το θέμα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η ‘Αϊντινλίκ’. Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Ιλκέρ Γκιουβέν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τουρκική ναυτική βάση θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» το απόγευμα της Τρίτης, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι τα εν λόγω σχέδια πιθανότατα να μην υλοποιηθούν και να εντάσσονται στο κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, δεδομένης και της ιδιαίτερης κινητικότητας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, μετά και την έναρξη των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Ασπίδα» γύρω από το Μπαρμπαρός
Η αναζωογόνηση του θέματος ίδρυσης τουρκικής ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα έγινε σε μια περίοδο που η Άγκυρα κάνει επίδειξη ισχύος με πλωτά γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ο «Φιλελεύθερος». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» οι τουρκικές δυνάμεις «κτίζουν» τείχος προστασίας του Μπαρμπαρός στα 179 μίλια.
Οι τουρκικές πολεμικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται στα 179 μίλια (300 χιλιόμετρα περίπου) ανοιχτά της Τουρκίας στη Μεσόγειο με στόχο “να προστατεύσουν το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός από «ελληνικές παρενοχλήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», ρεπόρτερ της οποίας πέρασαν μια μέρα στο πολεμικό πλοίο TCG Kalkan (Άξονας) με πλήρωμα 47 ατόμων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «φρούρηση» του Μπαρμπαρός γίνεται εκ περιτροπής. Το δημοσίευμα σημειώνει πως την ημέρα που οι ρεπόρτερ της «Γενί Σαφάκ» επισκέφθηκαν το πολεμικό ναυτικό «καθήκοντα προστασίας» είχαν αναλάβει οι φρεγάτες Γκαζιάντεπ και Γκιοκσέαντα μαζί με τις κορβέτες Μποζτζάαντα και Μπαντίρμα.
Η τουρκική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Η ασπίδα της Μεσογείου» γράφει ότι η παραμικρή κίνηση περνά από τον έλεγχό τους. Ο ναύαρχος Γιαλτσίν Οζκουτούκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που «προστατεύει» το Μπαρμπαρός δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν δίνουμε καμία ευκαιρία για παρενόχληση ή παρεμπόδιση».
Νέες απειλές από τον τούρκο αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι
Μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να στείλει από την πλευρά του ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ενισχύοντας τη ρητορική έντασης.
Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ιδιαίτερα, οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουμε βήματα που προσπαθεί να κάνει εναντίον της χώρας μας και των Τ/κ, η Ελλάδα και ο ε/κ τομέας, οι οποίοι είναι κακομαθημένοι από την ΕΕ».
«Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητα μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην ενέργεια», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται οι λεπτομερείς σεισμικές έρευνες με τα εθνικά πλοία.
«Μετά από αυτές τις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούμε το εθνικό μας γεωτρύπανο, τον «Πορθητή», που παραλάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 1917, για γεωτρήσεις στα ρηχά και βαθιά θαλάσσια νερά. Μετά τον «Πορθητή» θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιό μας και το δεύτερο γεωτρύπανό μας στις αρχές του 2019», όπως ανέφερε.